Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 22, 2012

Инвеститорите ще концентрират интереса си върху първокласните активи основно в търговския и офис сегментите, но ще търсят и алтернативи


Допълнително влошаване на пазара на недвижими имоти в Европа като цяло през 2012 г. очакват експертите от RREEF. Експертите прогнозират капиталовите стойности да останат без промяна на север и да се понижат на юг в следващите 12 до 14 месеца.

В редовния си доклад за стратегическите перспективи пред европейския пазар на недвижими имоти се посочва, че влошаването на ситуацията в сектора ще бъде предизвикано от очакваната лека рецесия.

Консултантите прогнозират, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,7% през 2012 г., но  в условията на силни различия между основните държави от валутния съюз и периферията. Очаква се минимален икономически растеж в отличниците на валутната общност - Германия, Финландия и Австрия, а в Гърция – икономически спад от 6,5%.

Компанията прогнозира, че възстановяване в сектора на имотите в Европа може да започне през 2013 г., откогато се очаква да започне и по-устойчивото икономическо възстановяване на Стария континент.

Очаква се подобрение на пазара на труда, а до края на 2013 г. страните с по-добро финансиране, каквито са Германия, Холандия и Полша, да приключат с изпълнението на програмите си за икономически и фискални съкращения. Това на свой ред ще доведе до ръст на правителствените разходи, като тенденцията ще се разпростре и в други държави.

Ще последва и по-осезаем ръст на транзакциите, който ще се движи основно от възстановяването на САЩ от кризата и експанзията на развиващите се икономики.

Остават обаче рисковете от ескалация на кризата в еврозоната, „твърдо приземяване“ на китайската икономика, както и политическите промени в Близкия Изток.

Експертите посочват в доклада, че инвеститорите ще останат съсредоточени върху първокласните активи на основните пазари на имоти, особено в сегмента на търговските и офис площи. Концентрацията на интереса обаче ще доведе до силен ръст на цените, който вече започва да се усеща.

Затова много инвеститори търсят алтернативи на пазара, които да им носят атрактивна доходност при оптимален риск. Такива са инвестициите в многофамилни жилищни сгради, хотели, особено бюджетни, които са в полезрението на институционалните инвеститори, фасилити сектора, болници, клиники, старчески домове и други подобни.

 

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив