Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 8, 2013

Ръстът в цените на жилищата през тази година ще бъде около нулата. Това заяви изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти", Георги Павлов.

Възможно е да има лек ръст в броя на сделките, но съживяването на пазара е по-вероятно да се случи през 2014 година. Тогава можем да говорим за ръст от около 2%, смята експертът.
 
Една от причините да се повишат очакванията на компанията за 2014 г. е че пазарът в САЩ през изминалата година се е оттласнал от дъното, което ще се отрази у нас със закъснение от 2 години, каквото беше при "идването" на кризата, заяви Павлов.
 
Около 20-25 % от купувачите гледат на имотите като инвестиции. Някои от тях, въпреки свития пазар, успяха да реализират известни печалби, посочи маркетинг директорът на агенцията Калоян Богданов.
 
Има около 15-20% от притежателите на имоти, които го продават защото вече не могат да изплащат ипотеките си. В тази насока от Адрес препоръчаха хората, които взимат ипотечен кредит да разпределят така месечните си вноски, че те да не прехвърлят повече от 30% от доходите им.
 
Друга тенденция е че все повече купувачи се интересуват за това, колко са месечните сметки за жилището (ток, вода, парно и др.)
Жилищните имоти с добра изолация, качествена дограма и южно изложение на практика могат да спестят сериозна суми от месечните сметки за консуматива, каза още Павлов.
 
Като цяло през 2012 г. има спад в цените на жилищата. В София той е 1.76%. а във Варна 2.23%. Цените в Пловдив и Бургас са се понижили съответно със 1.86 и 1.58%.
 
Интересен факт е че ръст на цените в София има в т.нар „панелни гета" - Люлин, Надежда, Младост, Овча Купел и др., където повишението е между 1 и 3%. Това е така, защото се купувачите преоткриха няколко основни истини. Районът, в който е имота трябва да има социална инфраструктура - асфалтирани улици, канализация, магазинче в радиус от 50 м., супермаркет на 250 м. и други. Всичко това се наблюдава вече в големите столични квартали, но такива неща липсват, например в Манастирски ливади, твърдят експертите.
 
Така както южните квартали, които след построяването на Южната дъга на Околовръстното шосе се възползват от по-добра инфраструктура, така „Надежда" и „Левски", след като бъде построена северната тангента ще станат привлекателни локации, каза още Павлов.
 
Относно разработвания закон, регламентиращ дейностите на агенциите по недвижими имоти, Павлов отбеляза, че потребителите на тези услуги трябва да бъдат защитени. Според него, пазарът на сирене е доста по-добре регламентиран в посока защита на клиентите, нищо че годишният му обем е около 150 млн. лева. Необходимо е да се направи същото и за недвижимостите, които генерират оборот от около 3.5 млрд. лв. годишно, отбеляза той.
 
При офис площите от „Адрес" отчитат, че въпреки спада на сделките, намаление в цените на наемите не се отчита.
 
 
Източник: www.money.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив