Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 3, 2012

При покупка на имот не е задължително предварително да му бъде извършена експертна оценка, но това в никакъв случай не е излишно. Даже напротив. Цените на услугата варират в зависимост от типа имот. Средно за апартамент оценяването ще ви излезе 150 лв., а за къща – 200 лв. Всеки купувач сам преценява дали си заслужава да даде тези пари, но предварителната оценка на имота има немалко предимства.

          Заслужава ли си наистина

Ако не са експерти в областта на недвижимите имоти (и нямат изявен любителски интерес към нея), хората, които искат да купуват имоти, няма как да знаят каква е реалната цена на бъдещата им придобивка. Това разбира се важи и за настоящите собственици. В повечето случаи и двете страни изграждат представата си за стойността на имота чрез сравнение с обяви за подобен имот. Това сравнение обаче няма как да бъде точно. Ако настоящият собственик (не)съзнателно е завишил продажната цена, оценката определено е във ваш плюс. Тя по никакъв начин не може да влияе на решенията на продавача, но е важна за вас. Оценителят може да ви помогне с по-мотивиран съвет дали избрания от вас имот си заслужава исканата от собственика сума, съветва брокер Антон Илиев.

          Ако нямате набито око

При оценяването на имота се взимат предвид редица фактори: квартал, транспортна достъпност, съседство, амортизация на сградата, тип строителство, а също и размер и оформление на недвижимия имот, разпределение на пространството, удобство и други. Според консултант Иван Димитров един от начините да разберете колко стари са стените на една къща и дали се нуждаят от ремонт е именно чрез експертна оценка.

 

          Когато не искате всичко

Добра идея е да се обърнете към лицензиран оценител, когато имате намерение да купите само някаква част от имот. Покупка на половин етаж от къща с общи помещения или пък на жилищна площ без идеална част – при такива казуси експертната оценка ще ви даде справедливата пазарна стойност. По думите на консултант Емилия Иванова тя обикновено е малко по-ниска от пазарната цена. Както стана ясно, оценката не може да повлие на офертата на продавача, но със сигурност има значение за решението на купувача.

 

          Невинаги е въпрос на избор

Ако в повечето случаи е желателно да се посъветвате с лицензиран оценител преди осъществяването на сделка с имот, понякога това е задължително.

При покупка на жилище с ипотечен кредит ще ви е необходима експертна оценка, тъй като тя се изисква от всяка банка. Важно е да знаете, че банките препоръчват определени оценители и признават само техните оценки. Услугата се плаща от купувача, а не от настоящия собственик на имота или банката. Затова брокер Антон Илиев съветва предварително да проучите към кои специалисти можете да се обърнете, за да не се налага да плащате няколко пъти. Експертните оценки са важни, тъй като на базата на тях се определя и размера на кредита, който ще получите. В зависимост от различните методи на изчисление обаче има разминаване между оценките на различните банки.

Ще ви се наложи да се срещнете с оценител и в случаите на покупка на общински имот. Ако става въпрос за общинска земя, върху която е построено жилище със съответното отстъпено право на строеж, собственикът на имота (постройката) има право да подаде молба в съответната община, от където ще му назначат вещо лице. То ще му изготви експертна оценка, въз основа на която има право да си закупи земята под сградата, обяснява брокер Даниела Желязкова.

 

Ограниченият бюджета на даден купувач вероятно би го възпрял от това да поиска оценка на желания имот. Добре е обаче да се пресметне какъв процент от стойността на имота е цената на тази услуга и дали тя не е всъщност една евтина инвестиция срещу бъдещи неприятности.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив