Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 22, 2013

Новата година не предлага кой знае какво ново на ипотечния пазар до момента. От една страна, активността на банките все още е ниска, което е характерно за първия месец на годината в този сегмент. От друга страна условията в офертите не са по-различни от миналогодишните. Около десет от банките традиционно активни през последните четири-пет години в жилищното кредитиране имат актуални от т.нар. промоционални предложения за този тип кредити. Промоционални са, тъй като съдържат известни облекчения в ценовите параметри на офертите, които важат за определен период, през който е подадено искането за заем.

Сред банките с актуални промоционални оферти в момента са Уникредит Булбанк (до 28 февруари), Банка ДСК (до 28 януари), ПИБ, ОББ (до 31 март), Райфайзенбанк (до 31 януари), ЦКБ (до 28 февруари), БАКБ (до 28 февруари), Креди Агрикол (нова оферта от средата на декември 2012 г.). Вчера нови промоции обявиха Пощенска банка - за покупка на първо семейно жилище за млади семейства, до края на април, и Societe Generale Експресбанк - с еднаква лихва за левове и евро, до края на февруари.
 
Лихвените нива като константа величина
 
Това, което се вижда от прегледа на офертите на банките, показва, че лихвените нива в новите предложения не са по-ниски от досегашните, както и таксите, и че все още продължават да са обвързани с ред изисквания, анагажиращи твърдо клиента със съответната банка. Това са задължително закупуване на определени от банката продуктови пакети към заема, превод на работна заплата, плащане на поне една или две комунални сметки през банката, задължително се прибавя и дебитна карта или кредитна и дебитна и пр.
 
Таксите за тези продукти са допълнителен разход, който е добре да се има предвид. Непокътната на този етап изглежда и таксата за предсрочно погасяване - между три и пет процента за първите три до пет години от срока на заема. Няма такава такса или е по-ниска само в случай на предсрочно погасяване със собствени средства и поне след третата година.
 
Конкретно лихвените нива са в диапазона 5-8%, като на практика лихва от 8% не се повява в офертите, а най-високото ниво е 7.95%. Долната граница стига и до 4.6% (Пощенска банка), като това е само за първата година.
 
Без разлика за валутата
 
Запазва се и тенденцията на изравнени лихви по заемите в левове и евро, а в някои случаи и на по-ниски лихви за кредити в левове. Това е резултат на голямото количество левов ресурс, който банките събраха преди две-три години от местния депозитен пазар и който сега стои нереализиран заради ниското търсене на кредити от домакинствата.
 
И за тази година очакванията са в тази посока. През изминалата година жилищното кредитиране показа няколко поредни месеца на свиване, което не се беше случвало от началото на кризата.
 
 
Източник: www.infostock.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив