Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 29, 2012

Спадащата доходност на депозитите засилва интереса към инвестиции във взаимни фондове

Епохата на атрактивните депозити е към края си. С всеки изминал месец спестовните продукти носят все по-малка доходност, а последната предстои да бъде стопена допълнително и от 10-процентов налог върху дохода от лихви, който предложи финансовият министър Симеон Дянков.

Тепърва предстои да станем свидетели на вълна от нови алтернативи за вложение от банките, а може би и възраждане на позагубилите блясъка си по време на кризата (2008-2009) инвестиции във взаимни фондове. Предложенията в тази посока вече стартираха.

Инвестирането във взаимни фондове е възможност клиентите да получат допълнителна доходност, по-висока спрямо стандартните депозити. Подходящо е както за хора с висока финансова култура, така и за такива, които нямат задълбочени познания за инвестициите в ценни книжа и други финансови инструменти. И най-важното вложението позволява реализиране на допълнителна доходност, която не се облага с данък.

Като цяло, инвестицията във взаимен фонд е по-рискова от депозита, но носи по-добра доходност в дългосрочен план.

Подобна инвестиционна алтернатива пусна Пощенска банка.

Трезорът предлага атрактивна възможност за висока доходност чрез 18-месечна инвестиция в дялове на взаимен фонд, регистриран в Люксембург.

Фондът е т. нар. Специална цел, базиран на индекс от банкови акции Euro Stoxx Banks, като се гарантира 95% от главницата, дори и при отрицателно представяне на индекса, за инвестиции, направени до 20.12.2012 г.

В случай че базовият индекс на падеж е на същото ниво или по-високо от това в деня на стартиране на стратегията, инвеститорите получават доход от 7%, а в случай че базовият индекс е с доходност по-висока от 10% от първоначалната си стойност на датата на стартиране, то клиентите получават допълнителни 3%, т.е. общо 10% за периода на инвестицията от 18 месеца.

Минималната сума за инвестиране е 1 000 евро, като клиентите са освободени от входна такса. Периодът на първоначално записване започва на 20.11. 2012 г. и продължава до 20.12.2012 г. включително, като това е и дата на стартиране на инвестиционния механизъм.

Падежът на стратегията е на 13 юни 2014 г., а датата на изплащане на лихвата – 20 юни 2014 г. Ако инвеститорът задържи инвестицията си до 20 юни 2014 г., не дължи такса обратно изкупуване.

„Индексът Euro Stoxx Banks понесе значителни корекции от максимума си през 2007 г. (-78.3%) и в момента се намира на изключително атрактивни ниски нива. Предложението е много изгодно и в съчетание с удобството за инвестиране в цялата клонова мрежа на банката, клиентите ни могат да бъдат спокойни, че печалбата им няма да бъде обложена с данък“, сподели Мартин Богданов, директор „Персонално банкиране и депозити“ в Пощенска банка.

Наред интереса към алтернативни на депозитите предложения за инвестиции на банковия пазар, се засилва и апетитът към вложенията в имоти.

Сериозен ръст в интереса към покупката на имот с инвестиционна цел, отчитат вече имотните агенции.

 

Източник: www.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив