Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 9, 2013

Банките ще са основната движеща сила на пазара на имоти през 2013 г., прогнозират брокерите. Два са възможните сценарии, които чертаят специалистите.

Първият е цените на имотите да скочат заради намаление на лихвите по влоговете. Възможно е повече хора да предпочетат да изтеглят спестяванията си и да ги вложат в имоти, каза Орлин Владиков от Националното сдружение "Недвижими имоти", информира standartnews.com.
 
Според него очакванията за 2013 г. са лихвите по депозитите да намалеят с над 1%. Ако това се случи, хората, които имат достатъчни спестявания, ще предпочетат да купят имот, за да са сигурни, че парите им няма да се обезценят от инфлацията. Тези, които пренасочат спестяванията си от банковите влогове към имотите, ще търсят основно жилища от нисък или среден клас в ценовия диапазон от 40 до 80 хил. евро, коментира експертът.
 
Това може да вдигне цената на този тип имоти.
 
Другият, по-песимистичен сценарий е банките да излязат на пазара на имоти, като започнат да предлагат ипотекираните жилища, кредитите за които не са били погасявани. Ако се стигне до този вариант, се очаква истински срив на цените на имотите, смята Владиков.
 
Причината е, че банките вече разполагат с много имоти, взети като обезпечение по непогасявани кредити, и самите те биха искали да ги продадат, допълва той. От друга страна, обаче няма да могат да приберат нужните средства, ако наводнят пазара с евтини апартаменти. Затова самите трезори засега се въздържат от продажби, обяснява още Владиков.
 
 
Източник: www.money.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив