Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 17, 2014

Поземлена комисия издава решение за възстановяване на земеделска земя на наследниците на нейния собственик. Но един от законните наследници не фигурира като съсобственик на земята. Как може да бъде включен и носи ли отговорност за това поземлената комисия?

В решението за възстановяване на земеделската земя наследниците не фигурират поименно, обяснява консултант Таня Китик. В тези решения пише „възстановява на наследниците на ...“. Общинска поземлена комисия няма компетенции да прави делби на имоти на база предоставени удостоверения за наследници.

Делбата се извършва по два начина – доброволно (чрез нотариус между всички наследници без изключение) или съдебно (при липса на съгласие между наследниците и невъзможност да се извърши доброволна делба). Според Китик този въпрос може да се реши само по съдебен ред.

От такова дело има смисъл, само ако заявлението за възстановяване е подадено от един наследник, но за възстановяване на собственика-наследодател, допълва адвокат Милена Миткова. Ако обаче всеки от наследниците е подал заявление за себе си като собственик, такова ще е и решението на поземлената комисия.

В случая наследниците вероятно към заявлението са приложили нотариално заверени декларации, че земите са си били техни. За да се ориентира, ощетеният наследник трябва да види цялата преписка в поземлената комисия – кой е подал заявление, на кого се иска да бъде възстановена земята и какви документи са приложени към заявлението.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив