Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 20, 2013

От Международната федерация по недвижими имоти отчитат недостиг на предлагани качествени къщи и апартаменти на нашето Черноморие. Лукс имоти за сега има единствено на север - голфкомплексите в Балчик и Каварна, и на юг край Созопол.

Анализът на водещи агенции за недвижими имоти у нас в края на сезона показва, че ръстът на туристи, избрали за лятна почивка на морето у нас, не води и до ръст на сделките с ваканционни имоти. Нещо повече - има много провалени сделки, а предлагането се разминава с търсенето. Някои от причините - лошо обслужване, липса на подходяща инфраструктура и не на последно място - некачествено строителство, предаде bTV.

Българите заместват руснаците, които се ориентират към градски имоти. Интерес има и от западноевропейци, но те търсят луксозни имоти, каквито у нас, оказва се, липсват. Според брокери, в Поморие са сключени най-много сделки тази година, и от руснаци, и от българи. А една от причините е развитата балнеология. В Созопол също има ръст на продадени имоти, за разлика от Царево, където няма много желаещи за втори дом.

Във Варна и Бургас пък се търсят градските имоти, предимно от руснаци, и то във високия ценови клас. Търсенето обаче се разминава с предлагането. "Има дефицит на хубави имоти, на качествени имоти, на добре поддържани имоти, на менажирани имоти. Този сегмент все повече и повече почва да се търси", обясни Ирена Перфанова – президент на ФИАБЦИ – България.

Лукс имоти за сега има единствено на север - голфкомплексите в Балчик и Каварна, и на юг край Созопол, а интерес не липсва. "Само комплекс, без развлечения за богатия турист, е едно нищо”, заяви Антония Вирт от агенция за недвижими имоти, добавяйки, че клиентите ги спира това, че не е развита инфраструктурата.

За да дойдат повече ВИП купувачи, са нужни инвестиции в по-малките летища за частни полети, в марини и ловни стопанства. Затворените комплекси, които също се водят по-висок клас, пък крият неочаквани рискове, особено при повторна продажба.

"Там има проблем със заплащането, с изискването колко конкретни трябва да бъдат в заплащането си на общи части", обясни Десислава Фераджиева - от компания за управление на недвижими имоти. Така често новите собственици наследяват без да подозират стари дългове.

Промяна в Закона за етажната собственост, който сега не важи за комплексите по Черноморието, ще въведе по-строги правила при заплащането за поддръжка на общите части и при ваканционните имоти. Това ще вдигне качеството им. Цените сега са конкурентни на тези в Турция и Испания, които дърпат клиенти, включително и българи.


Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив