Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 28, 2013

Недостигът на жилища в Швеция тласка нагоре нивата на цените в Швеция и заплашва да подкопае една от най-стабилните икономики в Европа.

В продължение на десетилетия изграждането на нови жилища дърпа Швеция назад в много отношения, накърнявайки мобилността на работната сила, повишавайки на цената на жилищата и тласкайки нагоре ипотечните заеми до нива, които вече пораждат опасения за кредитен балон.

„Ние сме потроили около половината от това, което други държави са построили през последните 20 години. Това показва, че имаме дългосрочен проблем“, лаза шведският министър на държавната администрация и жилищната политика Щефан Ателфал пред Ройтерс. „Има ограничителен ефект върху наемането на работници и намаляване на конкурентноспособността на фирмите в дългосрочен план. Така че има големи икономически последици за обществото“.

Сложните сградни регулации – например разрешението за строеж може да коства 10 години - и контролът на наемите на пазара са основните причини за недостига на жилища.

Но радикални мерки едва ли се появят преди  изборите през 2014 г., а наваксването на имотния пазар вероятно ще отнеме години.

Проблемът е особено остър в и около Стокхолм - регион, чиито 2 милиона население се очаква да се увеличи с 600 000 до 2030 г. и където вече има недостиг на около 110 000 жилища, според местната търговска камара.

Макар че фирмите в региона се разрастват бързо – пример за което е музикалната услуга Spotify – и са атрактивни работодатели, те често трябва да помагат на служителите си и особено на тези от чужбина да си намерят жилище.

Това ограничава мобилността и подкопава усилията повече хора да ходят на работа в подкрепа на шведската икономика, която се бори с високата си безработица.

Цените на жилищата са се увеличили близо три пъти през последните 15 години. Средно голям семеен дом струва около 4 милиона шведски крони.

Нивата на задлъжнялост на домакинствата са сред най-високите в Европа, което вече притеснява Международния валутен фонд, ЕС и шведските власти.
Швеция е била в това положение и преди, в началото на 1990-те. Растящите цени на жилищата и ръстът на кредитирането предизвикаха срива на имотния пазар, който тласна икономиката в дългосрочен рецесия. Това е един модел, който след това започна да се повтаря в други страни, включително Испания, Ирландия и Дания, по време на финансовата криза 2008-9.

В Швеция притесненията за кредитния растеж доведоха дотам, че централната банка да направи почти всичко, с изключение на забрана на намаляването на лихвените нива. Въпреки това купувачите на жилища не са обесърчени от строгите изисквания относно първоначални вноски или от по-строгите правила за ипотечно погасяване.


Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив