Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 14, 2012

Цените на имотите продължават да падат, макар и с бавни темпове, банките предлагат нови ипотечни продукти

 

Обемът на сделките с недвижими имоти е нараснал с 22% през 2011  спрямо 2010. Това показва анализ за пазара на имоти в България от 2008 до 2012 година, изготвен от агенция „Явлена”. Според компанията този скок в общия брой на сделките се дължи предимно на високата активност на пазара на земеделска земя. В подкрепа на това твърдение е и фактът, че годишният ръст на обема на сделки с ипотеки е само малко над 4%, според данните на „Явлена”. 

Тенденции
За настоящата година агенцията очаква спад на цените на имотите във всички райони, както и преобладаващата активност на пазара да бъде предимно в жилищния сегмент. „Явлена” предвижда, че предлагането на имоти тази година ще нарасне за сметка на търсенето. То ще се свие, особено що се отнася до средния и  високия ценови клас жилища (с изключение на имотите от високия ценови клас с една или няколко уникални характеристики). Като друга любопитна тенденция

„Явлена” изтъква нарастващото търсене за сметка на неголямо предлагане в ниския ценови клас жилища (€25 000 – €50 000). Не на последно място агенцията прогнозира, че през тази година ще се наблюдава спад в интереса към „ново строителство” на по-ранни  етапи от Акт 15. Изключение ще правят само  “топ” локациите. През 2012 година  ще наблюдаваме по-скоро “бум” на предлагане на имоти, закупени за инвестиция (наеми/продажби), показват още данните на „Явлена”. Тези тенденции ще продължат да характеризират пазара и през следващата 2013 година.

Наблюденията на друга агенция за недвижими имоти - BULGARIAN PROPERTIES,очертават тенденция към стабилизиране на пазара. „През първото тримесечие на 2012 наблюдавахме тенденция на запазване на обема на продажби в сравнение със същия период на 2011 , което е положителна новина на фона на несигурността пред икономическото възстановяване”, пише в анализа на агенцията за недвижими имоти. Според него имотният пазар в момента е спокоен, цените са уравновесени и се задържат на едни и същи нива през последната половин година.

Цените на имотите
По данни на BULGARIAN PROPERTIES цените на имотите ще се задържат на нивата от 4-то тримесечие на 2011.Средната офертна цена, по данни на агенцията, е 870 евро на кв.м., а цената на продадените апартаменти за първото тримесечие на 2012 година е 735 евро на кв.м. Нивата са почти без изменение от 4-тото тримесечие на 2011, когато средната цена на продадените апартаменти беше 730 евро на кв.м. На годишна база спадът в средната цена е 11.5%.

От „Явлена” също прогнозират продължаващ спад на цените на имотите макар и с по-умерени темпове в сравнение с последните няколко години.„Очевидно пазарът продължава да търси равновесна точка, която за съжаление все още не може да бъде намерена, особено поради  променливата икономическата среда в страната и в рамките на ЕС”, пише Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи” в „Явлена” в анализа си.

Агенцията изтъква и друг много значим факт. Стойността на жилища намалява и то драстично. Средно с около 20-25% е намаляла стойността на  двустайните жилища за последните четири години, показва анализът на агенцията за недвижими имоти „Явлена”. Изключение правят градовете  Пловдив и Стара Загора, където традиционно пазарът  не е подвластен на резки ценови промени и съотношението търсене-предлагане е било винаги доста балансирано, се казва в анализа.

Ипотечният пазар
Пазарът на ипотечни кредити ще се отвори към потребителите с по-добри условия и възможности, казва директорът на „Банкиране на дребно” към Първа инвестиционна банка (ПИБ) Милка Тодорова. В интервю за Economy.bg тя изтъкна, че в момента е най-благоприятният момент за закупуване на жилище, тъй като по наблюдения на ПИБ пазарът започва да се стабилизира, цените са на много ниски нива, лихвените проценти по ипотечните кредити продължават да падат.  През февруари 2012 средният лихвен процент за жилищни кредити в евро е бил 8.09%, докато в лева – 7.88%. От „Явлена” също отчитат редица положителни тенденции по отношение на ипотечния пазар. „Като положителни тенденции в поведението на  финансиращите институции през последната година могат да се отчетат намаляването на ГПР и намаляването  на лихвените нива по ипотечни кредити в лева”, пише в анализа си Младен Митов. Тодорова предвижда, че ипотечният пазар тази година ще бъде по-силен от миналата година.

източник: economy.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив