Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Яну 9, 2012

 

1. Какви са често срещаните грешки при определяне цената на даден имот?

 
Най-често срещаните грешки са, че хората не се консултират със професионалисти преди да вземат решението да си продават имота. Като тази липса на консултация води до загубата на много време. Всеки тръгва с някаква идея за продажба, примерно ще продам тристаен и ще си купя три гарсониери. Това е често срещан довод, защото си представят  все пак, че гарсониерите са по една стая, пък тристайният апартамент има три стаи и дори така най-образно казано изглежда достижимо, но  всъщност  въобще не е. Нито три, нито две могат да се купят и е добре хората вместо да си правят  някакви справки с познати, с роднини, с продажби от минали години, със съседи дори по-скоро да се консултират с някой по-опитен професионалист.  И  така в рамките на един ден, буквално да го кажем  седмица  да знаят  на каква цена могат да с продадат имота, а не да си правят експерименти, както се  случва ежедневно, а правенето пък на експерименти от своя страна обърква всички участници на пазара. Ако вие  искате да си купите двустаен апартамент във Младост ще отворите интернет и там ще видите много предложения на различни цени. Като 60 % от предложените цени  ще бъдат абсолютно извън вашето търсене, извън пазара, защото техните собственици са вече взели някакво  решение за продажба, определили са някаква цена и чак след това, след известно време се стига до това да коригират цената в някаква посока. Затова е добре хората да се съветват със професионалисти.  

2. Защо малките по площ жилища са по-търсени от купувачите? 

По-търсени са, защото в по-ниския ценови сегмент има по-голямо търсене. Големите по площ жилища са и по-скъпи. Хората предпочитат да живеят в по-малко жилище на по-евтино, отколкото в по-голямо и по-скъпо. Ако тристайните/четиристайните апартаменти, мезонетите например  бяха на същите цени като на малките жилища пак може би нямаше някои хора да подхождат към тях. Защото те пък по-трудно се обслужват, по-трудно се отопляват, по-трудно се ремонтират и много по-голяма част от хората са се насочили към малки жилища. Също така, когато хората получават наследство/имот и той се продаде, тази сума от продажбата се разделя на части между братя/сестри. Всеки получава една малка част и иска да инвестира някъде и тази малка част обикновено достига за малко жилище, не за голямо. 

3. Какви са най-често срещаните причини за продажба на имот?

Най-често срещаните причини са, когато в семейството децата пораснат изнесат се под наем или просто решат да си купят нещо, тогава родителите се отзовават в един по-голям апартамент. Много често срещано и се получава така, че двама души живеят под един покрив, но покривът е много голям.  Апартаменът да речем е 100 квадрата или 120 и това вече не им е  необходимо по-трудно го отопляват.  В този момент те решават, че е по-добре  да продадат апартамента да си купят по-малко жилище и с останалите средства да подпомогнат своите деца. Това е една от много често срещаните причини за това нещо.

4. Как трябва да определим цената на даден апартамент в условията на криза?

Цената в условията на криза се определя малко по-трудно отколкото, когато пазарът е възходящ. Ако хората не искат да се съветват със професионалист просто искат първоначално да придобият някаква представа просто да се ориентират в цените. Добре е, когато гледат предложенията в пресата или в интернет да поглеждат по-ниските цени, а не най-високите. Защото много често, както казах и по-рано, по-високите цени от предложението  са извън пазара, тоест това че някой ги предлага някъде съвсем не означава това, че те могат да служат за какъвто и да било ориентир дори. Това е моят съвет, ако не искат да се консултират със специалист поне да бъдат по-обективни и да се насочат към по-ниските предложения. Ако вие искате да си продадете тристайния в центара, не гледайте най-скъпия тристаен, който се продава в центъра, по-скоро вижте какви предложения има за имоти със вашата квадратура. Ако се предлага един тристаен за 40 000 в центъра, сравнете го с вашия като локация, като състояние и одобрете  вашата цена, така че тя да е по-близко до този имот, а не до този, който струва 400 000  освен ако не си струва.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив