Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 7, 2012

След традиционното раздвижване през юли, цените на недвижимите имоти не отбелязаха съществено изменение през последния близо месец.

За разлика от тях, сериозно раздвижване наблюдаваме при наемите, съгласно офертите отдава в един от водещите сайтове за недвижими имоти.

Наемите на едностайните жилища се повишават средно до 3.67 евро за кв. м, спрямо 3.55 евро месец по-рано, или ръст от 3.5%.

С 3.5% нарастват и офертите при тристайните жилища до средно 3.09 евро от 2.98 евро месец по-рано.

Най-голям ръст бележат търсените наеми при двустайните имоти, които нарастват с цели 4.8% до 3.41 евро за кв. м, спрямо 3.25 евро месец по-рано.

Ръстът в наемите идва на фона на разнопосочното движение в цените на недвижимите имоти. Съгласно офертите продава средните цени на едностайните жилища бележат ръст от 0.3% до 687.5 евро за кв. м.

С 0.3% поевтиняват исканите цени на тристайните жилища до средно 710 евро за кв. м, докато ръст от 0.1% бележат цените на двустайните имоти до 702.3 евро. Така отново се връщаме към тенденцията отпреди година, когато двустайните бяха по-скъпи за кв. м. от тристайните.

За разлика от преди три месеца, когато нямаше квартал на София с предлагани цени на квадратен метър при едностайните от над 1000 евро, към днешна дата вече има три такива.

Рекордно ниво от 1 500 евро за кв. м. на едностаен откриваме в квартал Изгрев. Това е и най-високата цена, искана за кв. м жилищна площ в момента. За сравнение, средните цени на двустайните в квартала са при нива от 837 евро, докато на тристайните – 1 171 евро.

Разбира се, в Изгрев откриваме и най-високите търсени наеми на едностайните жилища, при средна цена от 5.68 евро за кв. м.

Само в два софийски квартала средните продажни цени на двустайните са над психологическото ниво от 1000 евро за кв. м и това са Иван Вазов и Изток.

За сравнение, обявените тристайни имоти с продажна цена над 1000 евро откриваме в осем квартала.

източник: profit.bg

 

Наемите - нагоре или надолу? Какво е тяхното съотношение спрямо цените на имотите?

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив