Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 27, 2013

Наемите на магазините по основните търговски улици в София и Пловдив за миналата година е с близо 50%. Това показва проучване на пазара на на Colliers International. По-бързо се наемат канторите от клас „А”.

През второто полугодие на 2012 г. около 12% имотите са сменили наемателите, което е над 2 пъти повече от първите 6 месеца.

Предлагането на търговски площи в моловете изпреварва търсенето, като през 2012 г. обемът му е нараснал с 40 000 кв. м, благодарение на новооткритите Bulgaria Mall и първото ниво на City Mall Стара Загора. През 2013 г. е обявено да отворят врати други два големи проекта в столицата - Sofia Ring Mall, разположен на Околовръстния път, до ИКЕА, и Paradise Center, както и един търговски център в Бургас - Тhe Strand.

До края на следващата година в София се очаква да заработят още Меga Mall Люлин и Carrefour Люлин. Така, до две години общият обем на модерните търговски площи в молове в страната ще нарасне с повече от 40% и ще достигне 905 000 кв. м. Усвояването им в краткосрочен план ще е предизвикателство заради бавните темпове на нарастване на покупателната способност на потребителите.

Положителна тенденция е навлизането на нови за българския пазар марки в търговските центрове в София, които през 2012 г. усвояват близо 30% от свободните площи.

Пазарът на недвижими имоти в България ще остане сравнително стабилен през настоящата година, като предлагането в определени сегменти ще продължи да надвишава търсенето, прогнозират от Colliers.
 
Всеки пети офис в София празен
 
Всеки пети офис в столицата е без наематели, сочи още докладът на консултантската компания. Площта на модерните кантори в София от юли до края на декември се е увеличила с 5%.
 
През тази и следващата година се очаква да се реализират още няколко големи проекта за офисни сгради. Булевард „България” ще се оформи като модерна офис локация с откриването на Bulgaria Tower (20 000 кв.м.) и Vertigo Business Center (18 000 кв. м). До края на 2014 г. е възможен още по-сериозен скок в предлагането с около 100,000 кв. м, ако обявените три други големи проекта (Capital Fort, City Tower и Millennium Centre) бъдат завършени. За наемането на тези площи и през 2013 г. ще се разчита основно на ИТ фирми, аутсорсинг и офшоринг компании, които бяха и основен двигател на търсенето през второто полугодие.
 
 
Източник: www.monitor.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив