Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Яну 26, 2012

Наемните нива на офиси в центъра и по булевардите бележат 2% спад на годишна база. Намалението в останалите части на града е около 5.5%, съобщиха от Forton International. Около 7-8 евро на кв. м е средната стойност на офис площите клас Б, докато за клас А наемателите плащат средно 12 евро на кв.м. Водещи за пазара остават сделките за предоговаряне на нивата, в които наемателите успяват да постигнат по-ниски наеми.

През третото тримесечие на годината има ръст от 64% в подписаните договори за наем на база отдадени площи. Ръстът е заради големия брой изтичащи договори, част от които са преподписани при по-ниски нива, а в други случаи наемателите са се преместили в друга сграда.

"Сделки има, но те са резултат главно от релокацията на компаниите. Очакваме тази тенденция да продължи и свободните площи в клас А офис сгради да намаляват за сметка на офиси в по-стари и нефункционални сгради", Владислав Кайзеров, мениджър офис площи във Forton International. Обемът на свободните площи обаче остава 29%.

През периода юли – септември общият обем на офис площи е нараснал с нови 27 300 кв.м. Така общият обем на всички завършени офис площи в столицата е около 1 395 000 кв.м. Обемът на новопоявилите се през настоящата година офиси е сравнително малък поради факта, че все още не са реализирани голяма част от площите, излезли на пазара през 2010 година, сочат данните на компанията.

По данни на Forton Internaitonal площите в процес на изграждане са общо 560 000 кв.м, от които 88 000 кв.м се очаква да бъдат завършени до края на годината. Около 150 000 кв.м от тях пък ще бъдат отворени до края на следващата година. Консултантите твърдят, че нивата на доходност за първокласните офис площи остават 9.75%.

 

www.dnevnik.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив