Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 12, 2013

Търсенето на жилище за живот под наем често пъти се оказва доста трудно и отнемащо време начинание. И когато човек реши, че вече е намерил идеалния дом, се появяват нови проблеми. Например се оказва, че жилището е поставено под запор. В този случай собствениците може да се опитат да продадат друг свой имот, за да решат проблема.

В подобна ситуация е напълно нормално наемателите да се запитат дали няма да бъдат принудени да напуснат сегашния си дом, въпреки че имат договор за наем. Специалистите от имотния бранш обясняват как се процедира в подобни ситуации.

Според брокер Антон Илиев има вероятност да се наложи напускане на апартамента от наемателите. Той препоръчва при изготвяне на договора за наем да се посочат клаузи, които застраховат наемателя в случай, че се стигне до публична продан, а от там и до смяна на собствеността на имота.

Специалистът коментира, че може да се поиска обезщетение в размер на месечния наем за времето, което остава по договор. При положение, че се наложи предсрочно напускане на жилището не по вина на наемателите (изрядни платци са към наемодателите и към доставчиците на електроенергия), те може да поискат обезщетение. То ще се равнява на конкретен брой месечни наеми. Всичко зависи от договореното предизвестие с наемодателите, подчертава експертът.

Консултант Емилия Иванова съветва наемателите в такава ситуация да не се притесняват за вещите си, тъй като те няма как да бъдат описани и след това иззети. Описва се само самият недвижим имот заедно с трайно прикрепените подобрения.

Иванова е на мнение, че наемателите може да се назначат като „пазачи” на имота, което включва и задължението да посрещат потенциални купувачи. Поради тази причина, консултантът счита, че ако собствениците не решат проблема бързо, е по-добре за наемателите да си потърсят ново жилище.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив