Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 25, 2013

Добре е, когато съсобствениците на един имот се разбират помежду си. Взаимната договореност и изясненост по отношение на притежанието на имота може да бъде полезна при евентуална размяна на собствеността. Как се процедира в подобен случай?

Например двама съсобственици на двуетажна къща притежават по един етаж и ½ идеални части от сутерена и тавана. Взимат решение да разменят идеалните си части, като единият стане собственик на целия сутерен, а другият – на целия таван. Всичко е изглежда наред, но все пак стои въпросът за документалната уредба. Експертите обясняват какво трябва да се направи.

Адвокат Лазар Белев съветва в случай на все още неосъществена делба да се направи такава пред нотaриус. Ако е направена делбата – отново при нотариус, нотариален акт за замяна на съответните части. Специалистът допълва още, че най-вероятно замяната ще бъде направена с отделен нотариален акт. Според него детайли по ситуацията може да даде най-добре нотариусът, който ще се запознае частно с конкретния случай.

Друг адвокат – Милена Миткова обяснява, че най-лесният вариант е чрез продажба или дарение да се прехвърли взаимно ½ част от собствеността. По този начин, всеки ще стане изключителен собственик, съответно на сутерен и таван. Миткова припомня, че делбата на прилежащи части и обслужващи помещения (мазета, тавани, килери) е недопустима.

Ако някой от собствениците не желае да прехвърля, може да се направи и разпределение на ползването – единият ще ползва сам тавана, а другият – сутерена. Това става с договор за разпределение на ползването с нотариална заверка на подписите, коментира юристът. Желаещите да направят такава сделка трябва да се обърнат към нотариус по местонахождение на имота.

Миткова разяснява още, че трябва да се огледат документите за собственост и проектите на къщата – как точно и като какви са записани сутеренът и таванът. След като бъде направено това, ще може да се каже кой е най-правилният вариант и за двамата.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив