Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 23, 2013

Повече от 20 години строителството в страната е на автопилот, каза във Варна министърът на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов. Той посочи, че ведомството, което оглавява, вече функционира и е направен анализ на ситуацията в държавата, предаде БТА.

Според Данов законодателството в тази сфера не е съвременно и това е причина за отлив на инвеститори. Той смята, че Законът за устройство на територията (ЗУТ) е изключително противоречив документ, който се нуждае от корекции.

Като приоритет за министерството Данов посочи и промяна на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Той изрази лична позиция, ако този закон се промени, парите по оперативните програми ще стигат за изпълнението на 2-3 пъти повече обекти в сравнение със сега.

За промените е най-добре България да почерпи опита на Германия, смята Данов. По думите му в нормативния акт трябва да залегнат специални правила за строителството, които да гарантират премахването на корупцията в тази сфера.

За внесения вот на недоверие към правителството с тема - политиката в сектор "Инвестиционно проектиране", министърът каза, че позицията на опозицията не е особено аргументирана. Във всички западни държави има министерство на строителството, посочи Данов. По думите му наименованието на Министерство на инвестиционното проектиране, което ръководи, също ще стане такова, но след промените в ЗУТ.

Данов каза, че до момента за структурирането на министерството, което управлява, са похарчени около 50 хиляди лева. Щатът е от 125 души и няма да има структури в областните градове. Министерството не управлява оперативни програми, те останаха в МРРБ, уточни Данов.

За заместниците си той посочи, че единият е специалист в областта на външната търговия, европроектите и привличането на инвестиции, а другият познава добре работата на общините и общинските съвети, а с тях ведомството ще работи отблизо.

Във Варна министърът на инвестиционното проектиране участва в международната конференция, посветена на европейските практики за устойчиво строителство и реновиране на съществуващия сграден фонд. Форумът се провежда в рамките на Световната седмица за устойчиво строителство.


Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив