Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 9, 2012

 

     Една от големите международни фирми в сферата на недвижимите имоти, които предлагат луксозни жилища в комплекс от затворен тип в покрайнините на София, представи резултатите от свое онлайн проучване, проведено в края на 2011 година. Компанията стъпва в България преди 20 години, а е създадена в Австралия през 70-те години на миналия век. Резултатите от проведеното проучване показват, че според целевата група на компанията- млади хора с високи доходи и изисквания към настоящия или бъдещия си недвижим имот-предлагането на жилищнии моти в София е  по-голямо от търсенето. Анкетираните харесват в сегашното си жилище най- вече квартала, в който се намира, вътрешното разположение и наличието на паркинг места. Три са  причините, поради които хората не харесват сегашното си жилище, а именно: малкият му размер, замърсеният въздух в квартала и липсата на зелени площи и градинки.

     Според анкетираните в момента на пазара най-много се предпочитат новопостроени жилища в комплекс от затворен тип. На следващо място по предпочитания са новопостроените жилища в покрайнините на София. Критериите, по които едно жилище се определя като “луксозно”  са наличието на зелени площи, високото качество на довършителните работи, добрата инфраструктура и наличието на паркоместа.

     Най-важните фактори за избор на ново жилище са квартала, цената, качеството на изпълнение, наличието на паркинг, зелените площи и инфраструктурата.  Нуждата от по-голямо пространство е основната причина за покупка на ново жилище. 44% от хората в таргет-групата имат намерение да го направят през следващите 12 месеца. Това са предимно мъже на възраст от 26 до 45 години, най-често специалисти на ръководна длъжност в сектора на информационните технологии, консултантските услуги и финансите. Важно е да уточним, че 50 процента от тях декларират месечен доход на домакинството над 3000 лв.

     Според 51 %  от анкетираните цените на жилищата в София ще се понижат през настоящата година,  а според 44% те ще останат на нивото от предходната. Бюджетът за покупка на ново жилище  за хората, заявили такова желание,  варира в широки граници. 22 % могат да си позволят до 50000 евро, но други 20 могат да отделят и над 120000 евро.

Пъстра е палитрата на предпочитания и възможности в сферата на недвижимите имоти. Аз лично мечтая за къщичка и двор в полите на Витоша. А иначе съм наполовина собственик на 49 квадратни метра…..щастие. Моят дом.

Елена Василева-Иванова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив