Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 19, 2013

 

Раздробените нивички на пазара или малките земеделски земи, които се предлагат за продажба директно от собственик, ще поевтинеят, за разлика от по-големите площи с вложени инвестиции за напоителни системи и окрупняване.

Такова заключение за тенденциите на пазара на земята е направен след проучване на експерти от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). 

Все още точни прогнози за цената не могат да се правят, но се очаква през 2013 г. пазарът у нас да бъде доста динамичен, а рентите - по-високи.

Тенденциите са световни

България не е подмината от тенденциите в световен план. Според Борислав Манолов, зам.-председател на БАСЗЗ, горещите инвестиции на Уолстрийт в момента масово "отиват в земята".

През последните 3-4 г. в световен мащаб се увеличават сделките със земеделски имоти. Например през 2010 г. е изтъргувана 12 пъти повече земя в сравнение с периода от 1998 г. до 2000 г. Китайци са се сдобили с 1 милион декара в Сибир, медийният магнат Рупърт Мърдок е инвестирал в хиляди декари плантации. Очевидно не става въпрос за временна мода, а за тенденция, тъй като населението на земята нараства, а с това и нуждата от обработваема земя.

Как е в България?

Пазарът през 2012 г. беше доста динамичен и кризата не му е повлияла особено. Участниците са разнородни - инвестиционни дружества, земеделски производители, инвеститори, както и адвокати, лекари, нотариуси.

"Над 50% от сделките обаче са на вторичния пазар, т.е. на окрупнени земи с подобрения. Важно е инвеститорът да добие увереност, че при добро управление и влагане на средства, активът става по-скъп. Случайните купувачи до няколко години ще продават на загуба", коментира Борислав Петков, председател на БИАСЗЗ. 

"Разполагам с наследствена нива от 5 дка край село Конуш, Пловдивско. Не я стопанисвам от години, нито пък се интересувам дали някой я използва. Бих я предложила за продажба при окрупняване, ако има интерес", казва 45-годишна жена от Пловдив. Преди две години тя продала нива в района от 1,5 дка за 400 лв., а сега установява, че може да вземе толкова пари за цели два декара.

Проблемът специално в Пловдивско е разпокъсаността на земята, смятат брокери. Например терен от 300 декара трудно би се комасирал, защото вътре остават празни места от неизкупена земя. Те обикновено принадлежат на няколко собственици, които са трудно откриваеми, защото отдавна са се изселили в града или направо са заминали за чужбина.

Какви са цените

По изчисления на експерти от асоциацията през 2012 г. един декар земеделска земя в България се е продавал за 440 лв., а извършените сделки са 129 000. През 2011 г. те са били 128 000.

"Броят като цяло не се увеличава, защото се продават повече декари в по-малко сделки", коментира Петков.

Продадената земя през миналата година у нас е 1 460 000 дка, през 2011 г. е била 1 350 000 дка, а за сравнение през 2002 г. - 350 000 дка, т.е. площите се увеличават. 

Последните тенденции на пазара са свързани с бизнеса на земеделски производители с 1000 до 3000 дка земя и стопанства, които продават по коренно различни причини: някои са постигнали връх на развитието си и виждат, че не могат повече да увеличават печалбата, други са стигнали до фалит или просто осъзнават, че имат слаб мениджмънт. 

"Анализите сочат, че до две-три години продажбата на такива стопанства ще стане масова практика, ако не се структурират добре. Посоката е към комасация на земята, хидромелиорация, диференциране на културите, а в мениджмънта - обединяване в организации и налагане на иновации", смята Петков.

Анализите сочат, че се очаква поевтиняване на нивите в Плевенско, Старозагорско, Добруджа.

По-доброто бъдеще е в комасацията на земята, смятат експерти. Дори предлагат да се направят местни референдуми по региони за или против окрупняването. "Сега развиваме една апостолска дейност. Ходим по общини и обясняваме на кметовете каква е ползата и какво трябва да направят, за да възстановят своите землища", казва Радослав Манолов, член на асоциацията.

По места се създават инициативни комитети, които правят списъци с имоти за окрупняване. Съвсем скоро се очаква да излезе на бял свят първият нотариален акт за 7000 дка комасирана земя в ловешкото село Катунец, чието землище е 14 000 дка. 

Окрупняването е подобрило структурата на имотите, заради което е скочила цената на земята от 3 лв. на 30 лв. за дка.

През т.г. в асоциацията на собствениците на земеделска земя работят по 15 нови проекта за комасиране на ниви на обща площ от 71 128 дка. Те се намират в Бургаско, Великотърновско, Плевенско, Шуменско, Ямболско, Ловешко и др. През м.г. са предложени пет проекта за окрупняване на 29 336 дка земи в различни райони.

В България комасацията е доброволна. Според Радослав Манолов би било добре да се последва немският опит, например в най-развитата част на Германия - Бавария. Там при 51% съгласие на собствениците на земи в населено място обединяването на нивите става задължителна за всички. По същия начин общините вземат решения за отделяне на пари за инфраструктура.

От 2009 г. насам Турция е комасирала 36 млн. дка земя. Амбициите на съседите е до 10 години числото да набъбне до 140 млн. дка, което ще струва 8 млрд. долара. По-късно инвестициите ще се възвърнат от икономията на гориво, увеличаването на заетостта и добива. Икономиите ще са от 3,3 млрд. долара годишно, прогнозират анализаторите. Така за три години цялата инвестиция ще се изплати. У нас има готовност за комасация на около 200 землища, но е нужна държавна политика и законодателство.

От асоциацията предлагат промени и в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, както и в наредбите към тях, което би намалило административната тежест и разходите. Например да не се изискват скици при сключване на договор за наем или аренда със срок повече от 1 година с цел намаляване на разходите по сключването на сделката. Например сега цената на скицата е между 4 лв. и 30 лв. за декар, а средният размер на един имот земеделска земя е 5,5 дка.

"В България все повече хора виждат смисъл да са собственици на земя", коментираха анализатори. Най-голямата сделка за 2012 г. е закупена земя в пакет от 180 000 дка. 

"Няма причина имотите от маломерния пазар да поскъпват", смята Борислав Петков. В момента средната рента за 2012-2013 г. е около 35 лв. на дка., а най-висока е в Добруджа - 110 лв., което също влияе на пазара на земята.

 

Източник: www.trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

пазара
  
земеделски
  

земи

  
предлагат
  
продажба
  
инвестиции
  
окрупняване
  
тенденциите
  

земята

  
експерти
  
собствениците
  
басзз
  
цената
  
могат
  
правят
  
очаква
  
доста
  
динамичен
  
световен
  
борислав
  
манолов
  
момента
  
през
  
увеличават
  
сделките
  
имоти
  
например
  

земя

  
сравнение
  
декара
  
декари
  
става
  
българия
  
2012
  
производители
  
пазар
  
няколко
  

години

  
продават
  
коментира
  
петков
  
нива
  
село
  
пловдивско
  
казва
  
сега
  
пари
  
смятат
  
трудно
  
места
  
собственици
  
асоциацията
  
декар
  
земеделска
  
сделки
  
2011
  
година
  
стопанства
  
различни
  
виждат
  
сочат
  
добре
  
комасация
  
смята
  
нивите
  
плевенско
  
добруджа
  
комасацията
  
направят
  
землища
  
радослав
  
имотите
  
проекта
  
млрд
  
долара
  
около
  
закона
  
разходите
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив