Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 1, 2012

Заемите с просрочие над 90 дни, чието популярно название е лоши кредити, към 30 юни са с дял 16,86% от общо отпуснатите кредити от банките, обяви вчера БНБ. Това е с повече от 0,5 процентни пункта над нивото им през март, което възлизаше на 16,21%. Ако от сметката се извадят направените провизии от банките заради нередовно обслужваните заеми, лошите кредити падат до 11,28%.
Въпреки увеличението в проценти в последно време ситуацията с лошите кредити отчита известно подобрение. Доказателството е, че през второто тримесечие на годината банките са намалили разходите си за провизии спрямо периода януари - март с 83 млн. лв. до 542 млн. лв. Освен това юни се оказа вторият месец в кризата, през който общата сума на проблемните заеми намаля спрямо предходния месец, макар и само като дял, а не като абсолютна сума. Ако тенденцията се запази още няколко месеца, ще може да се каже, че пикът на лошите кредити у нас най-сетне е преминал.

Заради спадналите разходи за провизии за пръв път от доста време насам банковата система отчита ръст на печалбата спрямо предходна година. Положителният резултат на сектора за първото шестмесечие е 323 млн. лв., което е с 8 млн. лв. повече в сравнение със същия период на м.г.

Има леко понижение на капиталовата адекватност на системата и тя пада под 17% до 16,74%, което обаче е доста над минимума от 12%. Размерът на капиталовия буфер - 2,6 млрд. лв., според БНБ съответства на рисковия профил на банките. Банките са пълни с “кеш”, става ясно още от данните. Коефициентът на ликвидност се е покачил до 26,2%, като само за три месеца ликвидните активи са нараснали с над 700 млн. лв.

Българинът успява усърдно да спестява. Ръстът на депозитите от граждани и фирми за три месеца възлиза на 980 млн. лв. и те достигат 33,8 млрд. лв. Още 618 млн. лв. са влезли в родните трезори от други кредитни институции, най-вече от централите им в чужбина. Забелязва се и известно раздвижване на кредитирането. Отпуснатите от трезорите заеми през тримесечието са се увеличили със 717 млн. лв. По-голяма активност се отчита при бизнес заемите, а по-малка - при жилищните. При потребителските кредити пък има растеж през април и май, но спад през юни.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив