Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 1, 2012

Заемите с просрочие над 90 дни, чието популярно название е лоши кредити, към 30 юни са с дял 16,86% от общо отпуснатите кредити от банките, обяви вчера БНБ. Това е с повече от 0,5 процентни пункта над нивото им през март, което възлизаше на 16,21%. Ако от сметката се извадят направените провизии от банките заради нередовно обслужваните заеми, лошите кредити падат до 11,28%.
Въпреки увеличението в проценти в последно време ситуацията с лошите кредити отчита известно подобрение. Доказателството е, че през второто тримесечие на годината банките са намалили разходите си за провизии спрямо периода януари - март с 83 млн. лв. до 542 млн. лв. Освен това юни се оказа вторият месец в кризата, през който общата сума на проблемните заеми намаля спрямо предходния месец, макар и само като дял, а не като абсолютна сума. Ако тенденцията се запази още няколко месеца, ще може да се каже, че пикът на лошите кредити у нас най-сетне е преминал.

Заради спадналите разходи за провизии за пръв път от доста време насам банковата система отчита ръст на печалбата спрямо предходна година. Положителният резултат на сектора за първото шестмесечие е 323 млн. лв., което е с 8 млн. лв. повече в сравнение със същия период на м.г.

Има леко понижение на капиталовата адекватност на системата и тя пада под 17% до 16,74%, което обаче е доста над минимума от 12%. Размерът на капиталовия буфер - 2,6 млрд. лв., според БНБ съответства на рисковия профил на банките. Банките са пълни с “кеш”, става ясно още от данните. Коефициентът на ликвидност се е покачил до 26,2%, като само за три месеца ликвидните активи са нараснали с над 700 млн. лв.

Българинът успява усърдно да спестява. Ръстът на депозитите от граждани и фирми за три месеца възлиза на 980 млн. лв. и те достигат 33,8 млрд. лв. Още 618 млн. лв. са влезли в родните трезори от други кредитни институции, най-вече от централите им в чужбина. Забелязва се и известно раздвижване на кредитирането. Отпуснатите от трезорите заеми през тримесечието са се увеличили със 717 млн. лв. По-голяма активност се отчита при бизнес заемите, а по-малка - при жилищните. При потребителските кредити пък има растеж през април и май, но спад през юни.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив