Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 11, 2012

Искров: Лошите кредити се преувеличават

Управителят на БНБ Иван Искров разкритикува медийните преувеличения на проблема с лошите кредити. Той говори пред международния научен форум „Глобални и регионални предизвикателства пред икономиката и финансовата система: имаме ли работещи решения?”, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси. Фокусирането само върху „лошите” кредити е подвеждащо, ако го няма уточнението, че активите в баланса на банковата ни система са много слабо изложени на риск от пазарни преоценки, обясни Искров. Това, което доведе до големи проблеми в еврозонота, бяха не кредитите, а така наречените пазарни рискове, поети чрез различни дългови книжа. В нашите банки няма такива книжа, коментира още той.Именно реализирането на този риск се оказа най-големият проблем при много от „развитите” банкови системи. Освен това, в България е популярно да се коментира брутното съотношение на необслужваните (над 90 дни) кредити, докато икономически по-значимият показател е за съотношението „нетни необслужвани (над 90 дни) кредити/нетни кредити”, каза управителят. При вторият показател рискът вече е отразен в отчета на доходите чрез разходите за обезценка. Също така, като правило нетните необслужвани кредити представляват частта от кредитния портфейл, покрита с високоликвидни (и приемливи според високите стандарти на БНБ) обезпечения. Нетните необслужвани кредити у нас имат дял от 10.71% към края на март т.г, съобщи той.

Традиционно у нас се използват два показателя за нивото на лошите кредити. Първият е процентът на всички лоши и предоговорени кредити спрямо кредитните портфейли на банките (без овърдрафта) - 23.35%. Този показател не е точен, най-вече заради това, че включва и разсрочени заеми, които се обслужват, но е по-актуален, тъй като позволява да се следи динамиката месечно. Вторият показател се отнася до дела на кредити, просрочени над 90 дни (16.21%), който БНБ предпочита, но той е тримесечен. Може да има проблем в една банкова система и при 4% лоши кредити, каквито случаи имаме в някои страни от Западна Европа, и може да имаме страни, където лошите кредити са много по-високи и нямат проблеми, посочи той по-късно пред журналисти.

Лошият кредит представлява кредит с просрочие над 90 дни, тези кредити в България в момента са около 16 процента за цялата банкова система, каза Искров, цитиран от БТА. Сам по себе си обаче този показател не говори чак толкова много, защото срещу тези лоши кредити има съответните ликвидни обезпечения и провизии, обясни управителят на БНБ. Освен това ние имаме значителен капиталов излишък, който позволява поемане на риск от банките - кредитиране на нов бизнес, обясни Искров. Според Искров размерът на лошите кредити нараства, защото има проблеми в икономиката и ролята на Централната банка в такъв случай е да изисква адекватно отделяне на капитал и провизии от страна на банките, или пък внасяне на собствен капитал от собствениците им. Това го правим от години и не виждам защо не се разбира, заяви управителят на БНБ.

Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив