Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 17, 2012

Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да намаляват, но чак от 2014 г. От началото на 2013 г. пък се очаква да спре нарастването на лошите кредити в банките. Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов на конференцията "Шумът на парите". Догодина се очаква и абсорбиране на загубите от прекомерното кредитиране през 2005-2009 г., както и края на гръцката криза.

Анализът показва, че през 2014 г. лихвите по заемите за граждани и дребния бизнес ще са средно около 9,6% при 10,55% за 2011 г. Очакванията за 2012 г. и 2013 г. са съответно 10,34% и 10,1%. Тези намаления са твърде недостатъчни за оживление в икономиката и потреблението, коментират хора от бизнеса, но не е реално да се очаква повече. Спадът в цената на корпоративните кредити ще бъде значително по-малък, тъй като лихвите по тях вече са достатъчно ниски, каза още Павлов. Прогнозата е лихвите по заемите за бизнеса да не падат под 7,4% през 2014 г. при 7,64% за първото тримесечие на тази година.

Атрактивността на инвестициите във взаимни фондове се връща и конкурира депозитите, стана ясно на форума. За последните три години е реализирана доходност от 70% от Pioneer Investments, благодарение на добре диференциран портфейл, заяви Явор Ачев, мениджър на фонда за България. Задълбочаващата се криза в Гърция няма да се отрази на банковата система в България, заяви Маргарита Кариди, изпълнителен директор на банка "Пиреос".

Източник: Стандарт

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив