Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 20, 2014

Според анализ на пазара на недвижими имоти, изготвен от „Сдружение брокери на имоти" летният сезон бе общо взето ползотворен. Активен сезон, с много огледи и запитвания, но не голям обем от сключени сделки. По-скоро проучващ за много клиенти, които се колебаят дали да инвестират в имот или да оставят спестяванията си в банките.

Анализът е на база работата на членовете на „Сдружение брокери на имоти", които са над 160 от цялата страна.

Какъв беше летният сезон на пазара на недвижими имоти

По отношение на ваканционните имоти тенденцията на спад в търсенето на такива от страна на рускоезичните клиенти е устойчива - както в планинските, така и на морските курорти. Причината е основно в девалвацията на руската рубла спрямо основните валути. Предвид разрастващата се криза в Украйна брокерите не очакват съществено изменение на тази ситуация. Брокерите от Черноморието заявяват, че сезонът не е така силен както преди 2012-та година. Изминалият летен сезон във Варна е преминал на приливи и отливи. Клиенти за покупка на имоти във Варна този сезон са предимно българи.

В Централна България летният сезон се характеризира с множество огледи на имоти в планинска част, с добри комуникации и висока степен на сигурност. Забелязва се търсене от страна на купувачи от София и Варна на стари къщи за реставрация - в ниския ценови диапазон. Забелязва се плахо търсене от чуждестранни клиенти на качествено ремонтирани имоти. В жилищният сектор търсенето е от страна на млади семейства на жилища за живеене и от по-възрастни - на по-малки жилища, с цел инвестиция. Има леко раздвижване в индустриалните имоти, основно за складови площи, празни терени за индустриално стрителство, както и на цели предприятия. Търсенето основно е от инвеститори от Италия и Австрия.

Ново явление през август бе голямото предлагане на ненужни имоти от българи, живеещи в чужбина. Друга част от българите в чужбина проучват пазара и са готови да закупят имот, който ще ползват след завръщането си в България след 3 до 5 години.

Прогнози за пазара на недвижими имоти през есента и зимата

Според брокерите от „Сдружение брокери на имоти" есенният пазар ще бъде активен, особено по отношение на наемите. Тенденциита за покупка на имот ще се запази. Очакванията са, че след множеството огледи през лятото, купувачите ще вземат крайни решения за покупка. Това би раздвижило пазара, тъй като ще влее свежи пари в имотите.

Брокерите от СБИ логично очакват решението за КТБ, което може да рефлектира и върху другите банки, а това би променило ситуацията на пазара за недвижимости.

В сферата на ваканционните имоти брокерите очакват лек спад в търсенето, което се определя от споменатия намаляващ интерес от страна на основната група купувачи у нас - руските граждани. На тяхно място може и да се появат нови играчи, но за сега няма такива сериозни признаци.

За района на Габрово - поради ясно финансиране на бъдещ тунел под Шипка и активизирането на строителството на обходните пътища около града, ще се засили интереса към промишлени терени и терени за обществено обслужване, промишлени, за складова дейност и обществено обслужване сгради. Очаква се завишение на интереса към жилищни имоти в планинската част на Габрово и Трявна в села с добри комуникации.

„Сдружение брокери на имоти" е на финалната права на оформянето на проекто-закона, регулиращ бранша. Основният момент в него е създаването на национален регистър на брокерите, контролиран от държавата. Идеята за национален регистър, контролиран от държавата, е съгласувана и обсъждана до този момент от СБИ с Министерството на правосъдието, Министерството на труда и социалната политика, Агенция по вписванията, Национална агенция по приходите, Комисията за финансов надзор, сродни организации като БАНС (Българска асоциация на недвижима собственост) и НСНИ (Национално сдружение недвижими имоти).

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив