Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 7, 2013

Пазарът на луксозни имоти отчете 17 процента ръст през 2012 г.

 
Ръст от 17% бе регистриран на пазара на луксозни имоти през 2012 година, съобщиха от софийска агенция, специализирана в сделки от този сегмент. Покачването в активността на сделките стана факт, въпреки забавянето на икономическия растеж в страната. Това се посочва в годишния доклад на компанията за луксозни имоти Unique Estates. Сред сделките є за изминалата година са записани 5 за сума от над 1 млн. евро, при едва 2 такива сделки за 2011 г. Според данните на компанията цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата. Най-скъпата сделка, сключена от компанията през изтеклата 2012 г., е за къща, разположена в полите на Витоша, като общата є стойност е била над 1 000 000 евро, сочат от агенцията. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро, като луксозното жилище се намира в южната част на София.
 
Софийската агенция няма оферти за луксозни жилищни сгради в Пловдив и областта. “Преди години предлагахме за продажба едно ново имение, строено в Марково, припомни си управителят на компанията Весела Илиева. Беше с голям зелен двор, хубава ограда. Така и не успяхме да намерим купувач. “След кризата Unique Estates изключила Пловдив и региона от пазарната си територия. Понякога получаваме предложения за терени край магистралата, но ги отказваме, призна управителят. Сред купувачите на луксозни апартаменти в София се срещали обаче не малко пловдивски предприемачи. В плановете на агенцията є Пловдив фигурира на челно място. Градът е красив, има великолепни къщи в Стария град, има и интерес към тях. Когато икономиката започне по-убедително да расте, ще открием офис и в Пловдив, каза Илиева. От пловдивските агенции заявиха, че луксозните имоти почти отсъстват от пазара. От “Империал” се сетиха за апартамент в града, който е нов и с изключително качествено изпълнение. 186 квадрата е площта му, а продажната цена - 120 000 евро. Сред най-скъпите жилищни сгради посочиха и къща в Белащица от 250 кв. м с двор. Тя се предлага за 110 000 евро. Според Калина Ветин от агенция “Лидера”, най-масовото търсене в момента е на жилища в средностатистически панели с една спалня. Цената на квадратен метър за тях е от 400 евро надолу. Другият сегмент, който се развива добре, е именно на луксозните апартаменти и къщи. Там цената на квадратен метър стига до 750 евро.
 
ОЩЕ ПЛЮСОВЕ ЗА ЛУКСА
 
По данни на Unique Estates, през 2012 г. броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, или с други думи, наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около 4 години, ако няма съществена промяна в пазарните условия.
 
Луксозните имоти са все още нишов сегмент - не повече от 10% от общия пазар на жилища (апартаменти и къщи), но тяхното значение трайно нараства през последните години. Цената на повечето луксозни апартаменти започва от 250 000 евро, докато къща в най-високия сегмент струва поне 700 000 евро. Цените на луксозните жилища обикновено са в диапазона 1500-1650 евро на кв.м, но в някои случаи достигат и 2500 евро на кв.м. Възвръщаемостта от инвестиция в луксозен имот (около 6% годишно) надхвърля лихвата по банковите влогове (около 5%) и е сред най-високите в Европа през 2012 г. Наемите на луксозни жилища варират между 5 и 7 евро на кв.м, като достигат и до 12 евро за най-качествените имоти. За апартамент средният наем бележи лек ръст и е около 6.5 евро към момента, при 6 за 2011 г., а нивата за къщи остават стабилни - около 5 евро на кв.м.
 
 
 
Източник: www.marica.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив