Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 26, 2014

Макар че модата да се инвестират спестените пари в имоти понамаля в годините на криза, доходността от имоти все още съществува и може да бъде измерена сравнително лесно. След като банките намалиха лихвите по депозитите, физическите лица останаха със сравнително малко възможности да печелят от събраните си средства. Влагането на тези пари в имоти е една от малкото възможности, но трябва да се прави разлика в кой град ще се купува имот и какъв да е той.

Инвестицията носи на първо място капиталова печалба - от това, че имотът ще поскъпва във времето, но носи и далеч по-сигурен регулярен доход от наем. Този редовен приход може да се изчисли с голяма точност, ако се вземат предвид офертите за имотите, отдавани под наем.

Малки жилища, голяма печалба

Ако се приеме, че потенциалните вложители имат достатъчно средства да купят имота, който се дава под наем, може да се изчисли при кои типове имоти се получава най-голяма доходност. Например в столицата на база оферти за наеми и за продажни цени на един и същ имот, се вижда, че при всички типове имоти доходността е над 6%, което вече надхвърля значително и най-добрите оферти за депозити на банките.

Ако например човек купи мезонет в София срещу 156 000 лева, той може да го отдаде под наем срещу средно 783 лева месечно. Това прави доходността 6,01% годишно. Още по-голяма ще е доходността при отдаването под наем на многостаен апартамент - 6,11%, а при тристайните апартаменти е дори 6,75%. Но най-висока е доходността от отдаването под наем на едностаен апартамент - 6,91%. Разбира се, при всички типове имоти трябва да се приеме, че няма разноски за евентуален ремонт.

Във Варна също най-малките апартаменти се отличават с най-висока доходност - 6,7% за едностайните. Има обаче разлика, когато сравняваме мезонетите в морската столица с многостойните апартаменти там. Нивото на наемите на мезонетите в морската столица е по-високо от това на многостайните апартаменти. В същото време мезонетите се отличават с по-ниска продажна цена от многостайните, което рефлектира за относително добрата възвръщаемост на този род имоти - 6,3% спрямо 5,4% за многостайните жилища. Във Варна най-висока е доходността от къщите - 8,1%, докато в София те са имотите с най-ниска доходност заради доста високата си цена.

Различният Пловдив

Ситуацията с доходността от имоти е доста по-различна в Пловдив. Там с най-висока възвръщаемост се отличават двустайните апартаменти. Средната цена на такъв имот в Пловдив е например 31 000 лева, докато средният месечен наем е 232 лева, което прави доходността от такова жилище най-висока - 8,9%. Втори по доходност са къщите с 8,7%.

В Пловдив най-недоходоносни се оказват мезонетите, чията средна продажна цена е 89 000 лева, а средният месечен наем едва 364 лева. Това прави доходността едва 5,02%. Освен това в Пловдив най-малките едностайни апартаменти не са с най-висока доходност от отдаване под наем както в останалите големи градове. Тук тя е само 7,71%.


Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив