Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 21, 2012

Дори и кризата не може да откаже българина да има собствен дом. Три години и половина след нейното начало, независимо от високото ниво на необслужвани кредити, несигурността за работното място и високите лихвени проценти, стремежът към собствен дом е много силен. Пред дилемата „заем или наем” преобладаващата част от хората предпочитат първото.

Това, което се промени от есента на 2008 г., е, че днес кредитополучателят се стреми да участва с възможно най-висок процент самоучастие. Стигна се дотам, че през това лято вече се наблюдава тенденция към придобиването на жилище с потребителски вместо ипотечни заеми. „Потребителските кредити с лихви под 9% често заменят ипотечните в сделките с недвижими имоти. Когато на клиентите не им достигат суми между 10 000 и 30 000 лева, вместо да ипотекират имота, обект на покупка, те теглят потребителски кредит с ниска лихва и спестяват по-големите начални разходи – за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и други. Освен това отпускането на потребителски заем отнема около седмица, докато при ипотечния – близо месец-месец и половина. За много клиенти важното е и това, че няма да ипотекират имота си и така се чувстват по-спокойни и уверени”, обясняват от консултантската компания.

„Все по-често клиенти се обръщат към нас, за да им намерим изгоден потребителски кредит, необходим им за сделка с имот. Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 000 лева без поръчител”, казва Тихомир Тошев, управител на център за кредитиране. Той очаква до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските заеми.

източник: fakti.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив