Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 21, 2013

Около покупко-продажбата на имот стоят много неизвестни. Хората, които рядко правят такива сделки, невинаги са наясно с детайлите около заплащането на брокерската комисионна. Прието е комисионната да се изплати на 100% непосредствено след подписването на предварителния договор, разкрива брокер Антон Илиев. От значение е дали вие продавате или купувате имот.

Разликата е в това, че е логично купувачът да договори със своя брокер да му заплати дължимия комисион на две равни части. Едната част – при подписването на предварителен договор, а другата – в деня на нотариалното прехвърляне на имота. Нормално е да е така, защото купувачът дава повече пари и съответно носи по-голям риск.

Брокерът твърди, че продаващият недвижим имот е много по-резонно е да заплати на 100% комисонната на брокера си при получаването на 10% капаро, когато се сключи предварителен договор. Защо е по-резонно?

По ред причини, допълва Илиев. Като започнем от това, че преди да се стигне до предварителен договор брокерът на продавача е оферирал имота му половин или една година например, провеждал е огледи, давал е собствени средства за реклама, имал е разходи за телефони и други обичайни разходи, свързани с предлагането на имот за продажба.

Тоест неговият брокер инвестира средства и труд в продажбата на имота, много преди да се стигне до капарото. А стигне ли се вече до оставено капаро, нещата в 99% от случаите са решени на 99%, уверява експертът.

Освен всичко друго, когато се оставя капаро, ако купувачът в последствие се откаже от покупката, капарото остава за продавача буквално като чиста печалба, защото имота му ще продължи да се предлага, докато се намери друг купувач.

И ако продавачът е изплатил на своя брокер комисионната му на 100% при получаване на капаро и се случи наистина този 1% да не получи други пари за имота си освен 10-те процента капаро, то на практика  той не губи нищо.

Брокерът си е получил комисонната, а продавачът е на печалба и търсенето на друг купувач продължава. Друг плюс е, че при следващата сделка, продавачът може да се договори за отстъпка от комисионната на своя брокер при явяването на следващия купувач.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив