Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 31, 2014

При покупка на ваканционен имот купувачите трябва да се съобразят с критерии като цена, местоположение, предназначение, състояние на имота. Тук ще се опитаме да бъдем в помощ на тези от вас, на които им предстои покупка на имот.

Започваме с може би най-важния критерий – цената.

Купувачите често искат за парите си възможно най-много – имот, който отговаря на всичките им изисквания и на ниска цена. Често обаче това няма как да се случи, тъй като продавачите знаят какъв имот продават и колко наистина струва той и затова държат на цената си.

Налага се купувачите да подредят приоритетите си и да решат кое е по-важно за тях – да направят компромис с изискванията си и да платят по-малко за имота или да държат на всичките си изисквания и да платят повече, отколкото искат.

Ниска цена на имота може да бъде „осигурена“ и от добрите агенти на недвижими имоти, които преговарят с продавача, за да се стигне до сделка.

Следващият критерий е такса поддръжка, за която ви разказахме тук. (Няма да повтаряме в този текст сега.)

Когато купувате имот, важно е да знаетее и какво ще е предназначението му – инвестиция, за постоянно живеене или ваканционен имот. И в трите случая процесът на успешна реализация на имота не приключва с покупката.

Ако имотът е за отдаване под наем, вие трябва да го рекламирате, поддържате в изрядно състояние, провеждате огледи. За това се изискват ресурси и време. Няма как да сте наемодател, ако не обявите това. Невъзможно е и някой да наеме имот, който е неподдържан, прашен – конкуренцията е голяма и не може да си позволите немарливост.

Ако имотът ви е ваканционен, вие ще го ползвате няколко пъти годишно. Разбира се, през силния сезон (в Банско – през зимата). Това означава, че вие сте запален скиор или планинар, който иска да отсяда в собствено жилище в планината по време на отпуската. Това обаче изключва възможността да отдавате имота си под наем, тъй като най-много наематели ще има също през силния сезон, когато и вие ще искате да го ползвате.

Ако купувате апартамента за постоянно живеене, трябва да решите дали да е в луксозен комплекс или в малка сграда. И двата варианта си имат предимства и недостатъци.

Следващият критерий се отнася точно до това в какъв тип сграда да е апартаментът. Апартамент за постоянно живеене в луксозен комплекс купуват хората, които търсят екстри – спа, басейн, хубави градинки. Тези собственици плащат и за такса поддръжка.

Апартамент в малка сграда избират хората, които не търсят лукс, не искат да плащат такса поддръжка, искат да познават съседите си.

Местоположението на имота също не е за пренебрегване. При този критерий разграничаваме два варианта – до лифта или в центъра.

Апартаменти до лифта се търсят за инвестиция. Те са най-апетитни за туристите и съответно наемите им са най-високи. Според Имоти Банско БГ ЕООД имотите, които са отдалечени от лифта, но предлагат услугата шатели (извозване на туристите сутрин и вечер по график), са по-добър вариант от тези, които са на 10-15 минути до лифта пеша.

Апартаментите в центъра се купуват за лично ползване – ваканционен имот или постоянно жилище.

За да премине процесът на покупка на ваканционен имот гладко, за да не мислите за излишни неща и за да спестите страшно много време (за търсене, телефонни разговори и уговорки, огледи, пътувания и т.н.), съветваме ви да използвате услугите на агент за недвижими имоти. Свържете се с нас.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив