Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 12, 2014

Вестта, че Европа се готви да въведе набор от индикатори, по които купувачите на недвижими имоти да могат да сравняват устойчивите характеристики на имотите, естествено подбужда въпроса кому е нужно „подобно усложнение“. В нарочно изготвен разбор от типа „въпроси и отговори“ Европейската комисия побърза да отговори на това питане.

Кой би имал полза от новите показатели?

Много сектори ще се възползват от тях, включително малки и средни предприятия:

- Архитекти, дизайнери, производители на строителни продукти, строители, предприемачи и инвеститори, които ще могат да се възползват от конкурентни предимства, основани на екологичните показатели;

- Производители на строителни продукти, които ще могат да предоставят информация за продукта по единен един начин, което води до спестяване на разходи;

- Архитекти и строители, които ще бъдат подкрепени чрез по-обстойна информация за продуктите и за целите сгради, благодарение на понижените разходи след включването на аспектите на устойчивостта;

- Разработчицитен а проекти, които ще могат по-лесноще могат дасравняват ефективносттана проектите;

- Инвеститорите, собствениците на имоти и застрахователите, които ще бъдат в състояние да подобрят разпределението на капитала и да интегрират риска за околната среда в своите решения.

Естествено, всичко това неизбежно буди въпроса колко по-скъпи са устойчивите сгради от онези, които не попадат в тази категория?

Разликата е минимална, категорични са и експертите, и първите проучвания в тази област.

„Въпреки че наличните данни са ограничени, случаите, когато жилищните сгради са сертифицирани за екологичност в голям мащаб показват, че оскъпяването е минимално. Сертифицирането на апартамент чрез HQE схемата във Франция качва стойността на жилището с около 0,3% спрямо производството на стандартен апартамент“, според данни на европейската комисия.

Надценката, т.е. допълнителните разходи за строителство на „зелена“ сграда, се изплаща доста бързо посредством намалението на оперативните разходи. Наред с опазването на околната среда тези жилища и офиси щадят и портфейла посредством намалени сметки за отоплениеи охлаждане, намалена консумация на вода и др. налице са и трудно измерими във финансов план ползи: подобряване на здравето и производителността на хората, обитаващи сградите.

 

Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив