Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юли 23, 2013

При всички положения цената на едно таванско помещение ще се различава съществено в посока надолу спрямо ценовите нива отпреди няколко години, пояснява Брокер Антон Илиев. А щом жилището е едностайно и тази една стая има много голямо скосяване, по всяка вероятност имотът не е много функционален.

Трябва да се измери чистата площ на жилището с ролетка без да се включват скосяванията под 180 см. Ако остават поне 15 кв.м полезна площ от например около 30 кв.м чиста площ, има шанс да се продаде на добра цена. Ако измерванията обаче покажат по-малка площ, реализацията на този имот ще бъде трудна.

От друга страна, ако става дума за голям град и за едностайно жилище, при всички положения ще се намерят купувачи. Ключовият момент за успешната продажба е определянето на реалната пазарна оценка, а това няма как да стане без посещение на място от професионалист, допълва брокерът.

Ако човек иска безплатно да разберете реалната ситуация, трябва да се обърне се към агенция за недвижими имоти от съответния град и да ги попита на каква цена биха могли да намерят купувач в рамките на месец/месец и половина максимум. Отговорът, който получи, ще представлява реалната цена.

Друг специалист – консултант Ивелин Косев е на мнение, че е за предпочитане да се помисли по-скоро за отдаване под наем на такова помещение. Ако собственикът има възможност да го обзаведе и приведе в обитаем и уютен вид, най-вероятно ще успее да го отдаде под наем за прилична сума.

Експертът аргументира твърдението си с факта, че повечето клиенти за закупуване на имот винаги заявяват: „Без първи и последен етаж, при това последен – без скосявания“. Предлагането на имоти в момента е сравнително голямо и затова купувачите избират много прецизно.

Консултант Емилия Иванова разкрива метод, по който всеки сам може да пресметне цената на жилището си. Формулата е следната: площта, която е с нормална височина, уможавате по 65% от цената на нормален етаж в сградата. Тази площ, която е със скосявания, я намалявате с 50% и също умножавате по 65% от цената на нормален етаж. Сборът от двете суми ще покаже приблизително стойността на дадения имот.

Има и друг вариант – ако се знае какъв наем може да получи за този таван, лесно може да се пресметне и капиталовата му стойност. Съотношението наем/норма на възвращаемост показва капиталовата стойност на имота, обяснява експертът. Всичко, написано по-горе, разбира се не дава точна оценка на имота, но много се доближава до нея.

Има проблем преди всичко със статута на помещението, независимо, че може да се ползва и като жилище, твърди консултант Максим Ставрев. Той предупреждава, че банките не финансират подобни сделки. По думите му строителите злоупотребяват в стремежа си да извлекат по-големи печалби, заобикалайки ЗУТ.

Специалистът счита таванското помещение за склад – дори да има подобрения, то не може да се използва за жилище. За определяне на конкретна цена може да потърсят услугите или оценител на недвижими имоти или брокер от някоя агенция.

Ако таванът е бил закупен като жилище, собственикът едва ли ще може да разчита на повече от 45-60% от цената на закупуване. Не трябва да се забравя важната подробност, че подът под скосяванията на височина, по-малка от 150 см, не влиза в квадратурата на помещението.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив