Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 1, 2012

Често подписваме документи (пълномощни, договори, споразумения), които уж били „стандартни”. Но истината е, че стандарт за Вашата воля и желания не съществува - добре е да го знаете!

Какво трябва да съдържа едно  пълномощно за покупко-продажба на недвижим имот?

Освен личните данни на упълномощителя и упълномощения, то трябва да съдържа точен адрес  и  квадратура на продавания имот, в т.ч.  на прилежащите  помещения (таван,изба) , земя  и (или ) право на строеж, както  и на общите  части от сградата. Най-добре е за описанието им да се използва информацията от документа за собственост на имота. Описват се подробно правата, с които се овластява пълномощника, както и инстанциите и учрежденията, пред които да представлява упълномощителя.

Важна подробност е също така  дали пълномощника ще има право да преупълномощава трети лица за изпълнението на волята на упълномощителя.  От голямо значение е и за какъв срок  се издава то. Пълномощното за продажба на недвижим имот трябва да бъде придружено с 2 бр. декларации по чл.264, ал.1 от ДОПК и 1 бр. декларация по чл.25, ал.8 от ЗННД, заверени нотариално.

Това което трябва да знаете е, че те са с различен срок от този на пълномощното и са  актуални от датата на издаване, до края на календарната година, т.е. ако срока на пълномощното  е например 18 месеца, то след  изтичането на календарната година трябва да се снабдим с нови декларации, за да можем да пристъпим към покупко-продажба.

Ако лицето пребивава в чужбина  заверката  може да стане и в Българско консулство или посолство. Пълномощно  и декларации могат да бъдат издадени от чуждестранен нотариус, като в  този случай трябва да бъдат преведени и легализирани от Министерство на външните работи. В случай, че страната, в която са издадени е подписала Хагската конвенция , документите могат да са придружени със специално удостоверение-“ апостил“ ("APOSTILLE"). То се издава за достоверност на документа, който удостоверява и се нуждае само от превод от преводаческа агенция (заклет преводач).

Съветът ни е, когато упълномощавате, то направете го целево (конкретно за дадени действия), обвързано с определен срок (или до края на изпълнението на  целта, за която го издавате). Добре е също така  пълномощника да е лишен от правото  да преупълномощава, освен ако изрично не ви се налага. Важно е, когато продавате, да бъде вписана и конкректна банкова сметка, в която да бъде преведена продажната сума (за да не попадне в чужда) :). Когато купувате пък е добре да имате посочен лимит на средствата за покупка, както и с какви параметри да е желаният имот (за да не станете горд собственик на два пъти по-малък имот, на три пъти по-висока цена).

Като за начало това ви е достатъчно . И УМНАТА – четете внимателно и не забравяйте, че с пълномощното вие давате ПРАВА !!! Нали знаете - не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава!

автор: Жоро Тодоров, източник: wantedrealestate.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив