Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 25, 2013

Традиции и обичаи изобилстват във всяко кътче по света по празниците. От създаването на специална коледна трапеза, през традиционни песни и танци. Украсата и подаръците допълват приказната атмосфера. Ето и някои традиции по Коледа в различни държави.

Коледен чай в Лондон

Чаят е дълбоко вкоренен в британската култура, а по Коледа се оказва чудесен балсам за тялото и душата. Няма нищо по успокояващо при забързаното приготовление и трепетното пазаруване за празниците от хубав английски чай. Поднесен разбира се с пай от кайма и бисквити. А коледните песни допълват топлата празнична атмосфера. Друго изживяване, което британците не пропускат по Коледа, е пързалянето с кънки.

Коледна украса в САЩ

За мнозина жители на Вашингтон Коледа се свързва с националната елха. Има обаче и кътче, което пренася хората в атмосферата на Коледа от 18 век – това е украсеният в гирлянди и светлини дом на първия американски президент - Mount Vernon (Маунт Вернон).

Удряне на пън в Каталуния

Tió de Nadal е коледна традиция, която съществува единствено в Каталуния. Малки и големи с пръчки в ръка удрят кух пън, пеейки. Така те се молят да получат своите подаръци. Традицията повелява преди да започне боят, децата да се скрият и да се помолят за подаръци. Това дава чудесен шанс на родителите пък да скрият коледните изненади под завивките им.

Ледени скулптури в Китай

Фестивалът на ледените скулптури в Харбин, Китай, създава приказна атмосфера по коледните празници. Градът се намира в североизточната част на страната, а дългата и студена зима дава началото и на красивата традиция да се създават величествени образи от лед. Ледени пързалки, спускане с шейни, хокей са само част от забавленията по празниците тук.

Рождество в Пулия

Пресъздаването на Рождество Хрисово е много по-уважавана традиция в Южна Италия, отколкото всички съвременни коледни обичай. Местните хора тук преди векове са живеели в пещери. Преди около 20 години техните съвременни наследници са решили да превърнат домовете им в сцена, пресъздаваща раждането на Христос. Около 400 местни жители се обединяват в организация с нестопанска цел и всяка година пресъздават раждането на Спасителя. Освен това те разказват за живота, който техните предци са водели – облечени в традиционни селски одежди, те работят и живеят в пещерите, точно както и първите хора тук. Всяка година около Коледа пещерите привличат туристи от цял свят.

Репички за Коледа в Оаксака, Мексико

Коледните празненства в Оаксака в Мексико започват още на 16 декември. Факелно шествие по площада, с украсени превозни средства и деца облечени като Мария и Йосиф са само част от коледните традиции тук. Кулминацията е на 23 декември, когато е Нощта на репичките – тогава се подрежда уникална изложба от фигури, изрязани от репички.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив