Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 17, 2012

Кой остава да си живее вкъщи след развода

Можем ли да продадем семейното жилище

 

Един от първите въпроси, които възникват след края на брака и на съвместния живот в едно семейство е за кого остава апартамента. Къде ще живее вече половинката, която напуска семейното гнездо? А децата?  Ето някои от отговорите на нашите специалисти по тези въпроси:

1.    „Ако след делото съдът присъди жилището на мен, мога ли да го продам?”

Брокерът Милена Миткова подчертава, че вероятно съдът няма да разгледа двата иска – за развод и за поставяне в дял на имот в едно производство. Единственият разумен начин е да  изнесете претенциите си към общото ви имущество в споразумение. Което обаче предполага развод по взаимно съгласие или поне постигане на споразумение между съпрузите преди да е приключило делото.

Брокерът Цветелина Владикова допълва, че да продавате е възможно само и единствено ако в решението - което трябва да е влязло в сила, пише, че съдът присъжда в дял и изключителна собственост въпросния имот на Вас. Ако обаче го присъжда за ползване до навършване пълнолетие на деца – вие нямате право да продавате имота.

2.    Изключително важно е да знаете, че имате право да претендирате за собственост над имота само тогава, когато той е придобит с общи средства, или по време на брака. Ако въпросното жилище е наследство или собственост единствено на съпруга/съпругата ви, вие нямате никакви правомощия над него.

3.    Съществено е, че ако имате общи деца под 18  години, вероятно те и техният настойник (бащата или майката) ще останат да живеят в общото жилище.

4.    „Процедурата по развод може ли да приключи с принудителна продажба на имот, или мога да го изкупя от моя съпруг? Как се изчислява справедливата пазарна стойност в такава ситуация?”

Според брокера Даниела Желязкова има няколко основни фактора, от които зависи отговора на този въпрос:

-Зависи какъв е имотът и дали има възможност да се раздели.
-Ако имате непълнолетни деца, можете да поискате от съда да постанови да останете да живеете с тях в жилището до навършване на пълнолетието им, след което все някак ще се споразумеете със съпруга Ви.
-Оценката за всеки имот, обект на съдебен спор се прави от вещо лице, назначено от съда
-Вие имате пълното право да поискате от съпруга си да откупите неговата половина или пък той да Ви заплати Вашата част.
Не допускайте жилището Ви да се обяви на публична продан, от това и двамата ще загубите много, тъй като при всяко положение ще го обявят на много по-ниска цена от пазарната.


Консултантът Георги Палпурин отговаря положително на въпроса:

 „ Може при неразбирателство между съсобствениците, или ако имотът е неделим на самостоятелни обособени обекти съдът разпорежда принудителна продажба и получената сума се разпределя между съсобствениците.
Важно е да се знае, че всеки от съсобствениците, който надлежно участва в публичната продажба има законово предимство да закупи имота пред "обикновените" участници на най - високата предложена цена при наддаването, но изрично трябва да го заяви при провеждане на проданта.”

А брокерът Емилиян Кърчев предлага лесно решение на темата с делбата след развода - ако имате възможност просто заплатете половината и въпросът приключва. Направете го обаче по банков път за да си нямате после излишно главоболие. За да разберете колко е половината от ценатасе обърнете към съдебен експерт или към  лицензиран оценител като преди това си оформяте съответно необходимите документи. Ако Вие искате да живеете в жилището поискайте от съда да постави тази задача в хода на делото. „Това е царският път.”

Изготвил: Ванина Колева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив