Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 16, 2014

Кои имоти и кои градове са най-изгодни за инвестиция?Инвестицията в недвижими имоти често се предпочита от хората със спестени средства, защото, освен на капиталова печалба (от евентуалното поскъпване на имота), се разчита и на регулярен доход от наем. И докато това дали и колко ще поскъпнат имотите е неизвестно, то доходността от наем може да се изчисли с голяма доза точност на база на офертите на имотите, отдавани под наем. В търсене на отговор кои имоти са най-добри от инвестиционна гледна точка в момента (на база на доходността от наем към момента) ще сравним доходността от наем при различните типове имоти в трите най-големи града на страната. За целта на проучването ще приемем, че потенциалните вложители имат достатъчно спестени средства, за да закупят всеки от посочените типове имоти (не са с ограничени възможности в рамките на по-малки по размер имоти). 

София

Както се вижда от таблицата по-долу, на база на офертите при наемите и продажните цени на имотите, най-изгодни на база на доходността от наемите са най-малките апартаменти – едностайните. Те се отличават с възвръщаемост от наеми в размер на 6.9% годишно, което вече надхъврля значително най-добрите оферти по депозити от банките.

Дори и с намаляване на доходността вследствие на изискваните разходи за реновиране и данъци, доходността отново би била конкурентна на лихвите по депозити. Непосредствено след едностайните по доходност се нареждат тристайните имоти в столицата, с възвръщаемост от 6.75%. Големите, многостайни апартаменти и мезонетите са с по-ниска възвръщаемост, но тя отново е над 6%. С най-ниска възвръщаемост от 5.75% се отличава класът на имотите с най-висока средна цена – къщите.

Пловдив

Ситуацията е доста по-различна в Пловдив. Там с най-висока възвръщаемост се отличават двустайните апартаменти, като доходността от наеми е в размер на близо 9% (на база офертите продава и отдава под наем). Втори по доходност са къщите с 8.7%.

Най-лоша инвестиция са мезонетите, където възвръщаемостта е в размер на 5%.

Варна

Във Варна най-доходоносни от гледна точка на съпоставяне на наема и цената на имота са къщите. Доходността от наемите е в размер на 8.1%.

 Морската столица е единственият сред трите най-големи града на страната, където нивото на наемите на мезонетите е по-високо от това на многостайните апартаменти. В същото време мезонетите се отличават с по-ниска продажна цена от многостайните, което рефлектира за относително добрата възвръщаемост на този род имоти – 6.3% спрямо 5.4% за многостайните жилища. И тук най-малките апартаменти се отличават с най-висока доходност от наеми – 6.7%. Етикети: имоти, градове, доходност наеми

Прочети повече на: Profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив