Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Апр 19, 2011

Калоян Балинов е сред най-активните експерти в ceb.bg. Представител на варненска агенция за недвижими имоти, той направи прогноза за сделките през лятото. Какви са ползите и проблемите на брокерите и какви са страховете на продавачите? Вижте подробностите...

 
- Как избрахте да се занимавате с недвижими имоти и от колко време сте брокер?
- Есента на 2005-та, след като се върнах от следване в Германия си потърсих работа и пуснах документи на няколко места. Повикаха ме на интервю и не след дълго започнах работа в национална агенция за недвижими имоти като консултант брокер. След година имах желание за израстване и получих пост като офис мениджър в друга агенция. Амбицията за израстване не затихна. И не след дълго на първия пролетен ден 21 март 2008-ма година регистрирах собствена агенция. Като целта й от тогава до сега е да се предлагат качествени и проверени имоти, както и професионална консултация преди продажба или покупка на имот.
 
- Кое е повече в професията до момента - ползите или проблемите?
- Обичам да извличам ползите от проблемите, които ми помогат при израстването в силно конкурентна среда от една страна и от друга ограниченото търсене на имоти в последните години в следствие на така наречената икономическа криза.
 
- Какво може да се направи, за да се облекчи работата на брокерите и връзката им с реалния купувач?
- Първо да облекчим работата. Работата сама по себе си е удоволствие, поне за мен. При положение, че сте си организирали деня правилно т.е. че сте си актуализирали рекламата, насрочили огледи с продавачи и купувачи, следите новите оферти и конкуренцията като за начало е достатъчно. Не е лесна работата на диригента.
Реален купувач е добре казано, но на практика на всичко на този свят да го определите по един или друг начин е нужно да го разпознаете сред тълпата от хора – клиенти, които Ви подпитват за информация за този или друг имот.
Там е моментът на добрия брокер да си свърши работата, за която е така добре и платен разбира се. Пазарът бе залят от фирми и агенции за посредническа дейност и от там падна качеството на услугата. Какво може да се направи ли? Да бъдеш професионалост е най-важното нещо, което клиентите разпознават, а когато работата е добре свършена се връщат обратно.
 
- Какви са най-големите страхове на клиентите? Кои са по-смели в действията си - купувачите или продавачите?
- Финасовият пазар, както и имотният се контролират от страх и алчност като за начало, затова не е случайно, че ме питате за тях. Да Ви кажа, както по-горе споменах, че работата на диригента не е лесна. От тази гледна точка, организацията на една сделка като за начало изисква добрите намерения и на купувачи, и на продавачи.
За да могат сделките ни да минават гладко си избираме имотите, които продаваме и клиенти, с които работим. Смелостта и решимостта идват, когато има повече доверие в посредника в лицето на агенцията. Не можете да отидете на лекар и да не си кажете какво Ви боли нали? И при нас е същото, няма скрити карти. И нещата се случват.  
 
- Работите във Варна. Как си представяте пазара на имоти там през лятото? 
- Да. Варненска агенция сме. Пазарът това лято ще бъде по-динамичен от отминалото с оглед на отминаващата криза, стабилизиращите се цени на по-нормални  равнища и готовността на банките отново да финансират покупи на имоти с кредит.
 
- Очакват ли се много чуждестранни купувачи и какви ще бъдат те? 
- Много добър въпрос. Относно платежоспособния руснак бих искал да отбележа за бъдещите очаквания на продавачите, че той отдавна си е закупил или възнамерява да го направи във Франция и/или Испания. Бюджетът на руснаците решили да инвестират в  България е по-ограничен. Но очаквам да присъства при покупки на сезонни имоти. Единични са покупките на скъпи имоти като се има предвид ограниченото предлагане  или нереалните им цени. Британците накупиха повече селски имоти като цяло. По-нисък е процента на закупилите курортен имот. По-скоро бих очаквал интерес от германска страна.   
 
- Какви са тенденциите при покупката на ваканционни имоти по бг черноморие?
- По южното черноморие както и в предходни години ще има обем на продажби от строители. По северното като цяло няма свободни площи за застрояване и ще се осъществяват предимно препродажби.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив