Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Яну 5, 2014

От 1-ви януари 2014 година в сила влизат няколко новости, които бяха обект на дълго обсъждане през миналата година при приемането на държавния бюджет за 2014 г., както и на бюджетите за държавното общество осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. Други промени пък са чакани отдавна: 

Отпадат ограниченията за българи на всички трудови пазари в рамките на ЕС
От приемането на страната ни в Европейския съюз през 2007 г. няколко пъти бяха облекчавани и елиминирани част от пречките за свободно движение на български работници в другите страни членки, но от днес такива вече няма никъде, макар че Великобритания реши да затегне правилата си за кандидатстване за социални помощи от граждани на ЕС заради тревогите, че пазарът им ще бъде залят от българи и румънци след отпадането на ограниченията.

На българския трудов пазар настъпват няколко промени:

- Минималната работна заплата от 1 януари става 340 лв. Това е с 30 лв. повече, отколкото през 2013 г. Заедно с това се увеличава и месечното обезщетение за майки във втората година от отпуска по майчинство - също от 310 лв. на 340 лв.

- Максималният осигурителен праг се вдига от 2200 лв. на 2400 лв. тази година. Въпреки дебатите за отпадане на тавана за пенсиите около приемането на бюджета максималният размер на пенсията ще продължи да се определя както досега - 35% от максималния осигурителен праг. Така от днес най-големите пенсии ще станат 840 лв. вместо досегашните 770 лв.

- Швейцарското правило, което ще заработи на 1 юли, пък предвижда всички пенсии да се увеличат с по 3%, което ще вдигне минималната пенсия за стаж от 150 лв. на 154.50 лв., а тази за старост - от 110 на 113 лв. Средната пенсия за страната за годината се очаква да надхвърли 300 лв. Занапред пенсиите ще се осъвременяват всяка година, като се взимат предвид инфлацията и ръстът на средния осигурителен доход за страната - правило, което не действаше при управлението на ГЕРБ. 

- Възрастта за пенсиониране беше може би най-оспорваният въпрос в социалната политика в края на 2013 г. В крайна сметка възрастта и стажът, изисквани за пенсия, бяха замразени на същите стойности и за трите категории труд:

В първа категория труд минималните условия за пенсиониране остават 10 години стаж и навършени 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете.
Във втора категория - 15 години стаж и 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете.
В трета категория труд, най-масовата, е необходим осигурителен стаж от 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете и навършена възраст съответно 60 години и 8 месеца и 63 години и 8 месеца.
При военнослужещите отпадна изискването за навършена възраст и критерият остава само стажът - изискват се 27 години трудов стаж, от които две трети в системата.

- Нови минимални осигурителни прагове за 2014 г. бяха договорени за общо 43 икономически дейности, като средното увеличение спрямо 2013 г. e 3%. За останалите браншове, където не са постигнати споразумения, са запазени минимумите от 2013 г. Допълнително правителството обеща увеличения на заплатите на общинските служители, на служителите в затворите и в администрацията на правосъдното министерство, както и за някои медицински специалности.

- Потребителската такса за посещение на лекар за пенсионерите става 1 лв. при 2.90 лв. през 2013 г. 

- Увеличава се данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти. Досега от 50-процентна отстъпка се възползваха собственици на автомобили до 100 конски сили с катализатор. Занапред намаление от 50 на сто ще има само за колите с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 60% намаление. Повечето автомобили обаче не попадат в тази категория. 

- След отлагания от днес влиза в сила обратното начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури. Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм ще се отнася до зърнените и технически култури в непреработен вид, посочени в част втора на Приложение №2 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

- Вече е в сила законът, който забранява участието на фирми, регистрирани в офшорни зони, в 28 икономически дейности (известен като законът, внесен от Делян Пеевски). Офшорки вече не могат да участват в обществени поръчки, да получават концесии, да се възползват от облекченията за инвеститори. Забранена зона за тях стават спортните клубове, мобилните оператори, медиите, социологическите агенции, организаторите на хазартни игри, банките, пенсионните дружества и застрахователните компании. 

- До март работещите на граждански договор са длъжни да внесат данъчна декларация и да платят данъка си за последните три месеца на 2013 г. според промяна в Закона за доходите, която е в сила от миналата година. За целта работодателите не трябва да са удържали данък за последните три месеца на годината от тези служители. В случай че са го направили по инерция обаче, това трябва да се посочи в декларацията. Внеслите данъчната си декларация и данъка си до 10 февруари 2014 г. ще ползват отстъпка от 5%. 

- В края на 2014 г. изтича давността на задълженията към НАП от 2009 г.

От днес токът за битови нужди е на по-ниски цени. С по около 0.9% намалява дневната тарифа и с по 10% нощната и на трите доставчика. ДКЕВР уреди поевтиняването като намали нормативно признатите технологични разходи на електроразпределителните и топлофикационните дружества, които от своя страна обявиха, че ще обжалват решението в съда. Според изчисленията на синдикатите новите цени реално ще доведат само до 1-2% намаляване на сметките. Цената на природния газ остава непроменена.

И между другото...

От днес влиза в сила регулация на Европейската комисия, която забранява оливниците за многократна употреба в заведенията за хранене. Вместо тях зехтинът трябва да се предлага в бутилки, които са запечатани и не могат да се пълнят, етикетите им ясно да обозначават какво е качеството на продукта вътре и след като той свърши, трябва да се изхвърлят, а не да се ползват отново и отново.
  

материал от: вестник Дневник

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

януари
  
2014
  

година

  
сила
  
няколко
  
бяха
  
миналата
  
приемането
  
промени
  
ограниченията
  
българи
  
страната
  
част
  
днес
  
вече
  
трудов
  
минималната
  
става
  

2013

  
увеличава
  
максималният
  
осигурителен
  
праг
  
пенсиите
  
около
  
досега
  
пенсии
  
вместо
  
правило
  
пенсия
  
стаж
  
годината
  
занапред
  
възрастта
  
пенсиониране
  
края
  
стажът
  
трите
  
категории
  
труд
  
категория
  

години

  

месеца

  
жените
  
мъжете
  
втора
  
навършена
  
възраст
  
остава
  
икономически
  
дейности
  
служители
  
данъкът
  
автомобили
  
отстъпка
  
намаление
  
евро
  
обаче
  
влиза
  
обратното
  
начисляване
  
технически
  
култури
  
данъка
  
добавената
  
стойност
  
доставчика
  
закона
  
законът
  
забранява
  
могат
  
дружества
  
декларация
  
последните
  
ползват
  
цени
  
отново
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив