Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 26, 2012

Още в началото на финансовата криза, която сложи край на възхода на най-големите пазари на имоти по света и прати много от тях в най-тежката рецесия от десетилетия, експерти предричат светло бъдеще на инвестициите в проблемни имоти.

Несбъднати прогнози

Специализирани опортюнистични фондове и т. нар. „фондове лешояди“ обявиха мащабни програми за изкупуване на проблемни активи в очакване на изключително изгодни сделки.

Всяка година различни анализи предсказват повишение на предлагането на проблемни активи, които ще им донесат бързи печалби. В края на 2009 г. от британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) обявиха, че предвиждат засилване на предлагането на проблемни активи в резултат на увеличение на просрочените ипотеки .

В края на септември 2010 г. от компанията за имоти Internos Real Investors прогнозираха вълна от проблемни имоти в Европа в началото на 2011 г. Експертите дори предупредиха, че инвеститорите трябва да побързат, тъй като няма да имат много време да се възпозлват от тези възможности.

Миналия март бе обявено, че европейските банки вече започват да разпродават проблемни активи, а общо за Европа бе оценено, че има проблемни кредити за бизнес имоти на стойност 207 млрд. евро.

Всяка година обаче се оказваше, че все още налице няма фактори, необходими за да се сбъднат прогнозите за истинска вълна от такива активи на пазара. Всяка година инвеститорите приготваяха огромен обем от капитали за инвестиции в този сегмент, но оставаха разочаровани. Поне някои от тях.

Свръхпредпазливост

Наистина на някои пазари в Европа и в САЩ се осъществиха редица сделки с изгодни имоти от затруднени продавачи. Въпреки това явлението не достигна очакваното ниво на масовост, за каквото говореха прогнозите.

Дали 2012 г. ще бъде тази, в която на пазара ще излезе по-голям обем от активи в затруднено положение?

В края на 2011 г. от RICS отново прогнозираха повишено предлагане в сегмента, което в някои случаи дори има вероятност да надхвърли търсенето.

Все повече анализи показват, че търсене със сигурност ще има за най-качествените активи с добра локация и стабилни наематели. Инвестициите в останалите се асоциират с повишено ниво на риск.

А предпазливостта е сковала както пазара на имоти, така и капиталовите пазари.

Що се отнася до инвестициите в ценни книжа, вчера Bloomberg писа, че купувачите на проблемни активи на капиталовия пазар са заели изчаквателна позиция, предвид опасения, свързани с кризата на държавния дълг в Европа и риска от двойно дъно в САЩ.

Въпреки това някои смятат, че възможностите на тази част от пазара тепърва предстоят. На конференция, проведена на скоро във Флорида, хедж фонд мениджъри са прогнозирали, че Европа ще бъде златна мина за инвестиции в проблемни кредити през 2012 г., като банките ще трябва да „разтоварят“ активи на стойност между 1 трлн. и 3 трлн. долара през следващите две-три години.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив