Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 29, 2014

При покупка на имот кандидат-купувачите все по-често чуват термина такса поддръжка. Във всички развити страни тази такса е добре позната и приета, но у нас тепърва навлиза. При това, съвсем по български, среща недоверие, неразбиране, дори отхвърляне.

Ако искаме обаче да променим мястото, на което живеем – да го направим красиво, удобно и различно, таксата поддръжка е едно от най-добрите решения, предлагани изобщо за целта. Но трябва да променим и себе си.

Много от купувачите на ваканционни имоти не знаят нищо за такса поддръжка. Не знаят защо трябва да я плащат и какво ще получат. Сега ще дадем кратки разяснения по темата.

Такса поддръжка включва различни услуги, в зависимост от това дали имотът е ваканционен или за постоянно живеене. При ваканционните имоти, които собствениците им посещават няколко пъти годишно, такса поддръжка се плаща, за да бъде имотът поддържан, охраняван, почистван, т.е., да е винаги в готовност за ползване. Тук се включва и поддържане на двора (косене, поливане), плащане на данък сгради и такса смет (ако собственикът иска това), инспектиране на имота за течове, мухъл, кражби, повреди и др.

Ако (ще) притежавате имот в Банско, за да живеете постоянно в него, плащането на такса поддръжка ще ви спести много досадни и неприятни занимания, като плащане на сметки, чистене на двора/градината, почистване и плащане за общите части и асансьор, търсене на място за паркиране, избор и плащане на кабелна телевизия и интернет.

Може би вече се чудите каква е цената на тази такса поддръжка?

Такса поддръжка в Банско варира в диапазона 10-15 евро на квадрат на година.

Ако имотът ви е 60 квадрата, при такса поддръжка 10 евро на квадрат, общата сума е 600 евро на година или 50 евро на месец.

Струва ли ви се много тази сума, за да имате по всяко време имот в идеално състояние, безплатен спа център с басейн, място за паркиране, интернет и кабелна телевизия, охрана, поддържани тревни площи или градина?

Сега ще изясним и защо таксата поддръжка е толкова трудна за приемане и плащане (поне за българските собственици). Причините за това са основно три.

1. Липса на информация. Тъй като тази такса е наистина много нова и засега непопулярна в България, собствениците на имоти не знаят какво точно включва тя.

2. Злоупотреби. Задължителни са – като нявсякъде. Има фирми, които искат нереално висока сума за поддръжка на даден имот, но дори не се опитват да предложат някаква добавена стойност, с която да оправдаят това ценово завишение.

3. Българи сме си. Българските купувачи и собственици доста се различават от чуждестранните собственици на имоти у нас. Може би защото все още е непозната, но такса поддръжка не се възприема „добре“ от българите. Ние масово не искаме да я плащаме, не виждаме причина. А причината става доста видима, когато имотът запустее и погрознее с времето.

В заключение ще дадем един съвет: когато си купувате имот или избирате фирма за поддръжка, попитайте какво се включва в таксата за поддържането му. Направете изчисление колко ви струва да плащате всичко поотделно – СОТ, кабелна телевизия, интернет, спа център, паркинг. Би трябвало сумите да са съпоставими.

Агентите по недвижими имоти трябва да ви дадат тази информация, макар че тя може да се промени и в един момент да бъде неактуална.

Макар и трудно, време е да се променим. Само така ще подобрим средата, в която живеем.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив