Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Сеп 10, 2013

Коментари и снимки: Владимир Йосифов, BriagNews

Според мен тази грешка ще промени начина за обсъждане на проекти за строеж на небостъргачи по света.
Очаквам все по-широко обсъждане на идейните проекти и съобразяване с добри идеи от страна на външни експерти . Опитът, който бизнеса и правителствените агенции натрупаха с хакери ще промени строителния бранш.
Всяка добра външна идея ще се плаща и ще се изпробва . Показване на слабости още на етап обсъждане на проект би дало шанс на хиляди способни хора да покажат какво знаят и могат и би спестило милиони на инвеститорите .
Архитектите, макар и с нежелание, ще се съобразяват с външни експерти защото иначе ще изплащат огромни глоби .
Очаквам при обсъждане на проекти за строеж на небостъргачи да се иска одобрението им и от експерти военни, полицаи, пожарникари, наематели на подобни сгради, а не само на институции .
Защо наемателите да имат глас ?
Защото трябва да се чуе какво става когато в 50-етажна сграда спре тока .
Тероризмът ще се развива и кметствата на големите градове трябва да взимат предвид всяка възможна атака . Кулите в Ню Йорк показаха колко неподготвени сме за подобни атаки ...

Лондон е град с атмосфера която привлича хора от цял свят въпреки климата .
Държавната машина работи добре и затова цените на имоти се покачват и правят собствениците им все по-богати . Високите цени на имоти и липсата на сгради, които може да бъдат съборени за да се освободи терен принуждават инвеститорите да строят високи стъклени кули .
Защо стъклени ?
Защото инвеститорите, кметството и собствениците на компании знаят, че в Лондон гражданите имат нужда от светлина за да се борят с депресията . Живеещите на север познават проблема .
Борбата е за всеки слънчев лъч .
Няколко милиона англичани са против Лондон да стане град от стъкло макар да съзнават, че Кметството е принудено да строи небостъргачи . Англичаните разбират, че стъклените кули са сравнително евтин начин за експлоатация на офис сгради, но не приемат, че кулите от стъкло трябва да бъдат в съседство с уникалните стари сгради . Критиците искат да има отделен район за стъклени небостъргачи . Те казват, че Кметството чува гласът им и  подготвя проект за цял район, който да е далеч от Стария Град .
Критиците на стъклените небостъргачи твърдят, че няма желаещи да наемат високите етажи, защото хората не могат да забравят Кошмара в Ню Йорк .

Да, в света се строят стотици небостъргачи, но повечето са в арабски страни и Китай където опасността от тероризъм засега е непозната .

При обсъждането на всеки проект за стъклена кула в Лондон се обсъждат принципни проблеми и не остават сили за обсъждане на самите проекти .

20 Fenchurch Street, London

Пример за такава грешка е Walkie-Scorchie Tower . Няма намек за корупция затова разрешението за строеж се коментира само като грешка на Кметството .
Не е отделено време за проучване на проблемите с подобна фасада на Vdara Hotel & Spa - Лас Вегас и други подобни сгради и сега се налага бърза промяна за спасяване на околните имоти от ефекта на концентрираните слънчеви лъчи .
Защо Лондон допусна такава грешка ?
Според мен в Лондон има сгради с извита фасада и никой в Кметството не е очаквал подобен проблем .

Walkie-Scorchie Tower е сграда с особена форма . Основата е на по-малка площ от върха . Заради съобразяване с терена и тротоара инвеститорите разширяват площта нагоре, което създава ефекта на лупа. Не е ясно защо са променили проекта и не са построили балкони на южната фасада . По проект е трябвало да има балкони, които да не позволяват да се образуват лъчи на смъртта .

Преди издаване разрешението за строеж експерти са прогнозирали, че заради формата на фасадата на 37 - етажната сграда през някои дни на годината отражението на слънчеви лъчи ще бъде  600% по-силно. Направени са опити и с помощта на макети е установено, че отразените от вдлъбнатата фасада слънчеви лъчи ще подпалват съседни имоти .

Илюстрация: dezeen.com

Кметството, инвеститорите и архитектите не са проверили опасенията .
Walkie-Scorchie Tower стана известна не с престижните си наематели, а че подпалва коли, ресторанти, поврежда съседни сгради и заслепява шофьори .
Дали тази грешка ще се отрази на останалите проекти за строеж на стъклени кули в Лондон ?

ДА, скоро ще разберем дали прогнозите ми са осъществими ...
Владимир Йосифов

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив