Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 31, 2013

Повече от една трета от българското население декларира своето желание да закупи жилище през следващите две години, близо 75% от тях смятат да финансират тази своя инвестиция чрез ипотечен кредит, а предпочитания срок за погасяване на това задължение е между 10 и 15 години. Това показва представително проучване на Societe Generale Експресбанк за обществените нагласи спрямо пазара на недвижими имоти и ипотечните кредити, проведено в началото на есента.

Проучването показва, че приблизително 60% от участниците, които понастоящем не са собственици на жилище планират да закупят свое в близките 2 години. От друга страна, 35% от притежателите на имот в момента планират закупуването на второ жилище.

Какъв тип жилище се търси най-много?

Най-голям процент от респондентите в проучването, които все още не са собственици, посочват, че биха искали да закупят тристаен апартамент. Тези, които вече притежават недвижим имот, предпочитат да инвестират в двустайно жилище. 73% от тях посочват най-желана локация града, в който живеят. Респондентите от по-малките градове и тези, които живеят под наем по-често заявяват предпочитание да се преместят в по-голям областен град.

Какво смятаме за цените на пазара?

23% от интервюираните намират цените в столицата за разумни, докато процентът в другите областни градове варира от 19 до 22%. В населените места с жители до 100 000 души удовлетворението от текущите пазарни цени е 49%.

Какво сме склонни да инвестираме и какъв кредит търсим?

Близо 37% от желаещите да закупят втори имот са склонни да инвестират сума до 50 000 евро. Съответно, за тази група предпочитаният размер кредит е в размер до 20 000 евро. 23% от търсещите първо жилище са готови да инвестират от 50 000 до 70 000 евро, като изразяват готовност да търсят финансиране в порядъка от 20 000 до 50 000 евро.

60% от жителите на столицата имат готовност да теглят жилищен кредит, докато процентът за жителите на останалите областни градове е около 40%.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив