Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 15, 2018

За всеки българин притежаването на собствен имот е от особено значение. Изразът "покрив над главата" за нас няма временен смисъл, като 87% от населението притежава собствен дом. 

Така е от много години, но от сравнително скоро се заговори за инвестицията в имот като най-сигурната и доходоносна инвестиция. Имат ли основание подобни твърдения? 

Проверка на средните цени за продажба и за наем през годините от 2002 г. насам в първата платформа за обяви на имоти imoti.net показва интересни данни и дава поводи за размисъл. 

Ако сме разполагали със средства през 2002 година и сме закупили жилище в престижен столичен квартал /Лозенец например/, днес равносметката ни щеше да бъде повече от положителна. 

Ще разгледаме пример с един от най-предпочитаните типове жилища – двустаен апартамент със засторена площ от 65 кв.м. 

Според средните цени в imoti.net такъв тип имот през 2002-ра година бихме закупили за днешните 25 000 евро. Средните цени в сайта се офортмят като се калкулират цените на имоти, публикувани в сайта за продажба. 

Днес този имот би могъл да се продаде за близо 98 000 евро. 

Наистина недвижимото имущество е сред стоките, които с годините могат да покачват цената си. Друг е въпросът какво е можело да си купим през 2002-ра година с тези 25 000 евро и какво можем да си купим днес с 98 000 евро. Но е ясно, че не сме изгубили. А ако бяхме държали парите в банка? Едва ли лихвата щеше да ни донесе такъв марж. 

Имотът е добра инвестиция, може би дори най-добрата, защото чрез инвестиране в акции бихме могли да спечелим повече, но и с по-висок риск от загуба, а и е за добре информирани хора. 
Пред очите ми е възрастна съседка, която едва ли знае какво е акция, но със спестените си пари, закупи два апартамента в столицата в далечната 2001 година и оттогава ги отдава под наем. Днес тя не разчита на пенсията си. Не знам какви са й били подбудите тогава, едва ли е очаквала такова финансово развитие, но се оказва, че е направила отлична инвестиция. 

Ако се върнем на нашия пример и допуснем, че в имота, който сме закупили в Лозенец не сме живяли ние, а сме го отдавали под наем, пак ползвайки статистиката за средни наемни цени от imoti.net в периода 2002 – 2018 година, се оказва, че сме получили близо 70 000 евро от наеми. 

Дори да отчетем разходите по поддръжката на имота, данъци, инфлацията и т.н. отново стигаме до извода, че балансът е повече от положителен. 

Като справка прилагаме таблицата с данни от imoti.net на средни цени за двустаен апартамент – 65 кв.м. в кв. Лозенец, София.

 

Автор: Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив