Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 12, 2012

Емоция срещу рационалност. Импулс срещу обстойно премисляне. Тези фактори оказват влияние при всички наши действия и решения. В зависимост от ситуацията, темперамента и множество други обстоятелства при отделните хора надделява ту едното, ту другото, но и двете са неизменна част от всичко, с което се захващат.

В своята нова книга „Решителният момент: Как мозъкът взима решения“ американският журналист и писател Джона Лиърър дава своя отговор на въпроса  „Как да преценим кога да потиснем своите инстинкти при важни решения и кога да им дадем воля?”.

Според него повечето хора смятат, че е добре да се доверят на вътрешното си чувство, когато си поръчват от менюто, а не когато купуват кола или решават дали да се оженят, или не. „Оказва се обаче, че, тъй като емоциите ни изплуват от нашето подсъзнание, от нашия вътрешен суперкомпютър, те съдържат повече информация отколкото нашето рационално съзнание“, споделя той.

По тази причина по-големите и сложни решения обикновено са добре повлияни от информацията, която нашите емоции носят.

Лиърър подкрепя теорията на холандския психолог Ап Дейкстерхаус, който твърди, че при покупка на имот хората често стават жертва на това, което той нарича „грешка на обременеността“.

Според теорията, когато човек трябва да избере за покупка между две къщи – едната с три спални на 10 минути от центъра на града, а другата с пет спални на 45 минути от центъра, в повечето случаи купувачите предпочитат по-голямата къща, заради някои второстепенни детайли като това, че ако къщата има трета баня или една спалня в повече, това ще бъде от полза за техните гости. Запитаните хора казват, че да се пътува по два часа всеки ден до центъра и обратно не е такъв голям проблем.

Но както и Дейкстерхаус посочва, измеримите елементи като допълнителната спалня могат да се предвидят сравнително по-лесно в момента на покупката, докато неприятните емоции, свързани с дългото пътуване се усещат едва когато човек попадне в задръстването и остане там часове.

Оказва се обаче, че допълнителната спалня или баня е абсолютно излишна през по-голямата част от годината, а дългото пътуване обременява собственика ежедневно. Колумнистът на в. Таймс Сатнам Сангера смята, че „процесът по покупка на жилище вдъхновява хората да взимат шантави решения дори и в най-добрите периоди“.

Според Лиърър, човек е добре да се вслушва във вътрешния си глас, за ситуации и области, в които има богат опит. За съжаление емициите не могат да ни помогнат в случай, че проблемът е такъв, с който никога не сме се сблъсквали и нямаме почти никаква информация.

Той твърди също, че в някои ситуации можем да вземем грешни решения, ако се задълбочим прекалено много върху един проблем и обмисляме прекалено детайлно какво да предприемем.

Колкото и  да е полезно рационалното съзнание, то е ограничено по отношение на количеството информация, което може да приеме и да обработи, пише той. Рационалното съзнание винаги е готово да поеме известен обем информация, но ако е в по-голямо количество, може да се претовари.

При покупка на имот влияние оказват различни видове фактори и задачи, с които се сблъсква съзнанието. При нормални пазарни условия основните критерии са свързани с избор на локация, избор на подходящи условия за финансиране, като ипотека и др., изчисление на различни видове лихви при различните предложения, вид имот, избор между възможностите купувачът да извърви целия процес сам или да наеме брокер и пр.

В условията на световна икономическа криза купувачът е изправен пред безброй други дилеми, пише Сангера. Те включват решаването на въпроси като: „Дали да купим сега, ако можем да намерим същата къща с 20% по-евтино след една година?“, „Трябва ли да изчакаме да се нормализират нещата и да потърсим по-изгоден кредит или да кандидатстваме за скъпа ипотека сега?“ или пък „Трябва ли въобще да рискуваме да купуваме имот сега, като може да нямаме работа следващия месец.“

Пазарът на недвижими имоти сега се намира в такова окаяно състояние, именно заради големия обем от информация и решения, с които мозъкът ни трябва да се справи при настоящите обстоятелства.

източник: блог Имоти

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив