Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 24, 2012


Със 7% са спаднали офертните цени в столицата през 2011 г., сочи доклад на REAS


През 2011 г. жилищният пазар в българската столица е започнал да се стабилизира, макар и на по-ниски нива в сравнение с някои от другите в региона, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага.

По данни на базираната във Варшава консултантска компания REAS пазарът в столицата попада в групата, отчела по-слабо представяне през изминалата година.

Наред с Будапеща, Киев, Букурещ, Загреб и Любляна, Софийският пазар на жилищни имоти е регистрирал незначителна промяна в търсенето и предлагането в сравнение с 2010 г. Това може да се интерпретира като стабилизация, макар и на по-ниски нива с останалите пазари в региона, смятат от компанията.

Като цяло тези пазари отбелязаха сравнително слабо покачване в предлагането на нови имоти, а обемът от сделки се повиши умерено през 2011 г.

Като цяло обаче регионът отчита изключително фрагментирано представяне. Ценовият спад през последните 2-3 години, както и стабилизианата пазарна ситуация спомогнаха за повишение на търсенето на нови жилища, но този процес протича с различна динамика в различните страни.

Ценова динамика

След значителните ценови спадове през 2009 и 2010 г., цените в 12-те столици, включени в проучването, са се понижавали с по-бавни темпове през 2011 г. Въпреки това пониженията продължиха в осем от 12-те столици.

Промяната в офертните цени в първокласните сегменти в столиците варираше от -7% в София, през ценова стагнация във Вилнюс до двуцифрен ръст в Талин.

В сравнение с пиковите години средните офертни цени са най-стабилни във Варшава и Любляна, където през последното тримесечие на 2011 г. те бяха съответно на 90% и 86% от върха. Загреб, Братислава, Букурещ и Прага също бяха на сравнително високи нива на фона на пиковите стойности отпреди кризата.

Останалата част от столиците в региона отчетоха значителни загуби в цените на имотите от върха на пазара до края на 2011 г. От компанията казват, че в този контекст от значение е да бъде отчетен фактът, че цените на повечето пазари са били на неоправдано високи нива, тласкани от спекулативното инвестиционно търсене.

Въпреки някои негативни външни фактори и влошена пазарна нагласа, като цяло представянето на пазара в ЦИЕ през 2011 г. остана позитивно. Повечето пазари отчетоха повишено търсене и (макар и не всички) също повишено предлагане.

Ценовите спадове не бяха толкова резки и предвид факта, че новото предлагане бе съобразено с пазара в ценово отношение, би могло да се говори за стабилизация дори и в областта на цените, казват от компанията.

 

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив