Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 24, 2012


Със 7% са спаднали офертните цени в столицата през 2011 г., сочи доклад на REAS


През 2011 г. жилищният пазар в българската столица е започнал да се стабилизира, макар и на по-ниски нива в сравнение с някои от другите в региона, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага.

По данни на базираната във Варшава консултантска компания REAS пазарът в столицата попада в групата, отчела по-слабо представяне през изминалата година.

Наред с Будапеща, Киев, Букурещ, Загреб и Любляна, Софийският пазар на жилищни имоти е регистрирал незначителна промяна в търсенето и предлагането в сравнение с 2010 г. Това може да се интерпретира като стабилизация, макар и на по-ниски нива с останалите пазари в региона, смятат от компанията.

Като цяло тези пазари отбелязаха сравнително слабо покачване в предлагането на нови имоти, а обемът от сделки се повиши умерено през 2011 г.

Като цяло обаче регионът отчита изключително фрагментирано представяне. Ценовият спад през последните 2-3 години, както и стабилизианата пазарна ситуация спомогнаха за повишение на търсенето на нови жилища, но този процес протича с различна динамика в различните страни.

Ценова динамика

След значителните ценови спадове през 2009 и 2010 г., цените в 12-те столици, включени в проучването, са се понижавали с по-бавни темпове през 2011 г. Въпреки това пониженията продължиха в осем от 12-те столици.

Промяната в офертните цени в първокласните сегменти в столиците варираше от -7% в София, през ценова стагнация във Вилнюс до двуцифрен ръст в Талин.

В сравнение с пиковите години средните офертни цени са най-стабилни във Варшава и Любляна, където през последното тримесечие на 2011 г. те бяха съответно на 90% и 86% от върха. Загреб, Братислава, Букурещ и Прага също бяха на сравнително високи нива на фона на пиковите стойности отпреди кризата.

Останалата част от столиците в региона отчетоха значителни загуби в цените на имотите от върха на пазара до края на 2011 г. От компанията казват, че в този контекст от значение е да бъде отчетен фактът, че цените на повечето пазари са били на неоправдано високи нива, тласкани от спекулативното инвестиционно търсене.

Въпреки някои негативни външни фактори и влошена пазарна нагласа, като цяло представянето на пазара в ЦИЕ през 2011 г. остана позитивно. Повечето пазари отчетоха повишено търсене и (макар и не всички) също повишено предлагане.

Ценовите спадове не бяха толкова резки и предвид факта, че новото предлагане бе съобразено с пазара в ценово отношение, би могло да се говори за стабилизация дори и в областта на цените, казват от компанията.

 

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив