Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 18, 2017

След като вече две години върви нагоре, очакванията са през 2017 г. секторът да продължи да бъде стабилен в големите градове

 

Очакванията на експертите са нови проекти да бъдат започнати основно в районите на южна София като

След бурното развитие на пазара на жилищни имоти през   2016 г. очакванията на сектора за предстоящите 12 месеца са по-скоро за стабилизиране и умерена строителна активност в София. Прогнозата за развитие на пазара в по-големите градове извън столицата е положителна. Но все пак икономическите процеси и миграцията към София предполагат тя да продължи да бъде най-активният пазар и през 2017 г.


Според "ЕРА недвижими имоти" започването на нови инвестиционни жилищни проекти ще е основно в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и още няколко големи града ще продължи и през 2017 г., но част от инвеститорите могат да задържат развитието на проектите си поради повишен риск на инвестицията.
Според агенцията в сектора на жилищното строителство се завръщат част от тези участници, които са изчаквали по-благоприятна среда за проектите си, но навлизат и много нови играчи, включително и без опит в инвестиционния процес. "Необичайно много са запитванията за парцели за жилищно застрояване в столицата от инвеститори и строители от големите градове в страната. Това е отчетлив индикатор за очакванията им за развитието на имотния пазар в близко бъдеще, а именно – сравнително предвидим пазар в София, лимитиран като количество и с по-висок риск в останалите големи градове на страната", коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА България".

Столичните имоти

Експертите се обединяват около тезата, че процесите, започнали в София през последните години и особено през изминалата 2016 г., ще продължат да се развиват. "Столицата ще продължи устойчивото си развитие, обусловено от фундаментални фактори – вътрешна миграция, ниска безработица, нови работни места, инвестиции, почти двойно по-високи доходи спрямо средните за страната, концентрация на високоплатени държавни служители и др.", коментира Андонов. Според него при липсата на външни фактори, като чуждестранни купувачи или мащабни инвестиции в нови производства, респективно откриване на високоплатени работни места – процесите в останалите големи градове на страната обикновено се забавят с няколко години. При малките и средните градове с до 50 000 жители инвестиционният процес е близко до "точката на замръзване".

"В София очакваме цените отново да се покачат, но с не повече от 10%", коментира Андонов. По негово мнение натиск върху по-голямо покачване на цените ще окажат многото очаквани нови проекти от една страна, както и несигурността при потенциалните купувачи, продиктувана от политическата криза и евентуално забавяне на икономиката. Продавачите на вторичния пазар ще продължат да очакват покачване на цените на имотите си, но в по-голяма степен ще трябва да се съобразяват с новите проекти и продажбите на зелено.
Очакванията на екипа на "Форос" за развитието на пазара в София през 2017 г. са той да бъде подобен на изминалите две години. "Динамичен пазар, на който обаче, от една страна, вече ще има по-голям избор, особено на нови жилища. Изминалата година бе белязана с най-високия ръст от 2008 г. насам на започнати нови жилищни проекти", подчертава Добромир Ганев, директор на "Форос - национална компания недвижими имоти".

Обмислена предприемаческа активност

Данните показват, че ръстът при започнатите апартаменти в столицата за първото деветмесечие на 2016 г. спрямо предходната e 26%. За разлика от започнатите нови проекти ръстът при сключените сделки в София за първите девет месеца на 2016 г. към същия период на 2015 г. се забавя от 21% на 7%, т.е. строи се повече, отколкото се купува.

"В такава ситуация на значително увеличение на новото строителство, а в същото време забавен ръст на сделките инвеститорите трябва да станат по-предпазливи и да изготвят предварителни сериозни проучвания преди започване на нови, особено по-мащабни проекти", категоричен е Ганев. Този съвет важи особено за компаниите, които нямат осигурено финансиране, а ще разчитат на продажби на зелено. Очакванията на "Форос" за започване на нови проекти са свързани по-скоро с районите на южна София като "Манастирски ливади", "Бояна", "Студентски град", "Изток", "Дианабад", "Изток", "Симеоновско шосе", "Младост" и т.н. Според "ЕРА България" навсякъде в кварталите на София с добра инфраструктура строителството ще продължи най-малкото защото през тази година са започнати голям брой инвестиционни намерения.

Според Добромир Ганев вероятно е продажните цени в повечето райони да забавят своя ръст догодина, но ще останат с положителни стойности до 3-7%. Има хипотези, при които е възможно и редукция на офертни стойности надолу, особено в райони, където е възможно започването на голям обем нови проекти.

Събуждане на пазара извън София

В големите градове цените също ще продължат да се покачват, но за разлика от тазгодишното изоставане спрямо столицата през 2017 г. има шанс за изравняване на ръста на цените при част от тях, основно в резултат на факторите, действащи в София, но проявяващи се със забавено действие извън нея. Такава е прогнозата на Антон Андонов за пазара извън столицата.

Според Добромир Ганев ситуацията в Пловдив е подобна на София като очаквана динамика и интерес за покупки. "Отличното икономическо развитие на града, както и сериозните преки инвестиции там спомогнаха за бързото развитие на пазара на жилища. Но ръстът на сключените сделки за периода януари - септември там се забавя значително от 16% през 2015 г. на 4% през настоящата. В Пловдив обаче индексът на започнатото ново строителство е със спад от над 40% за първото деветмесечие", коментира Ганев. Това вероятно означава, че на пазара там инвеститорите могат да очакват значително по-лесна реализация на построените жилища.

Във Варна и Бургас ситуацията през изминалата година е почти еднаква с тази през 2015 г. "Отчитаме увеличение на сделките за първите девет месеца и в двата града. Във Варна с около 5.5%, а в Бургас с около 2%. Очакванията ни за следващата година са за добър пазар с относително равновесие в търсене и предлагане", коментира директорът на "Форос". Намаляването на покупките от руски граждани ще продължи да влияе на пазара в Бургас и през предстоящата година. Миграцията в южната част на страната е значително по-слаба от тази в северната. Ето защо Варна привлича повече на брой българи от съседни региони на Шумен, Търговище, Разград и Добрич. Започнатите нови жилищни единици в двата града за първите девет месеца на годната също намаляха значително спрямо 2015 г., както в Пловдив. Съответно спадът във Варна е около 42%, а за Бургас е 37%.

"Очакванията ни за ценовите нива в тези два големи града в страната е те да се движат подобно на тези през 2016 г., вероятно с ръст до около 4-5%", коментира Добромир Ганев.

Какво ще се търси

Според експертите интересът за покупки през 2017 г. ще продължи да бъде сравнително висок в почти всички големи градове на България, където развитието на икономиката предполага добри резултати на предприятията, инвестиции в района, ниски нива на безработица и добри доходи за гражданите. "Изборът на клиентите, желаещи да придобият жилищен имот, е различен и зависи от техните бюджети. Интерес има както за покупки в затворени комплекси с висока степен на сигурност и удобства за обитателите, така и за обекти в новозавършени и строящи се проекти, но и за панелни жилища в добрите райони на големите градове", очаква Ганев. "Ще се търсят два типа нови проекти – качествени, с добра локация и евтини, като възможност за включване в пазара на купувачи, които по своя профил са или нерешителни, или спекулативно настроени", коментира Антонов.

Деница Симеонова

http://www.capital.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

вече
  
години
  
очакванията
  
2017
  
продължи
  
големите
  
развитие
  
пазара
  
жилищни
  
имоти
  
2016
  
сектора
  
месеца
  
по-скоро
  

софия

  
прогнозата
  
градове
  
извън
  
столицата
  
миграцията
  
пазар
  
според
  
недвижими
  
започването
  

нови

  
инвестиционни
  

проекти

  
основно
  
пловдив
  
бургас
  
няколко
  
големи
  
града
  
част
  
инвеститорите
  
могат
  
развитието
  
проектите
  
риск
  
строителство
  
процес
  
страната
  
близко
  
сравнително
  
останалите
  
коментира
  
антон
  
андонов
  
директор
  
българия
  
около
  
процесите
  
особено
  
изминалата
  
продължат
  
фактори
  
безработица
  
работни
  
места
  
инвестиции
  
почти
  
доходи
  
спрямо
  
средните
  
високоплатени
  
купувачи
  
забавят
  
цените
  
покачване
  
страна
  
икономиката
  
очакват
  
степен
  
зелено
  
форос
  
обаче
  
жилища
  
година
  
ръст
  
започнати
  
добромир
  
ганев
  
ръстът
  
започнатите
  
първото
  
деветмесечие
  
разлика
  
сключените
  
сделки
  
първите
  
девет
  
2015
  
забавя
  
такава
  
значително
  
увеличение
  
сделките
  
започване
  
изток
  
добра
  
голям
  
брой
  
вероятно
  
райони
  
своя
  
стойности
  
възможно
  
ситуацията
  
интерес
  
покупки
  
варна
  
двата
  
нива
  
добри
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив