Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 26, 2014

Жилищата в центъра на София се очертават като хит на пазара през 2014 година. В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 година. Това посочват от АДРЕС Недвижими имоти в доклада си за периода. Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция.

„Центърът отново прикова интереса на купувачите и там се сключват в пъти повече реални сделки", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „При това, покупките са в доста по-висок ценови сегмент спрямо останалите столични райони. По-скромните възможности за изграждане на нови обекти води и до по-висока конкуренция сред купувачите. Като резултат, някои покупки се правят на цени, по-високи от офертните. Имаме регистриран случай на компромис от страна на купувача с 6 500 евро", разказва Павлов.

Друга отчетлива тенденция за периода, регистрирана от АДРЕС, е, че сделките на етап „груб строеж" отново са факт на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас", коментира Георги Павлов. „В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст", коментира още Павлов.

По думите му, недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят. Те виждат решението на проблема си в новите сгради, чийто принцип на строителство е различен от този в периода 2006-2008 година.

„Днес строителните предприемачи следват коренно различна политика от тази във времената на имотен бум, последвани от кризата", коментира Павлов. „Неведнъж сме говорили за по-високите критерии за качество в строителството, на които сме свидетели през последните години. Сега обаче виждаме нова тенденция - дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани", допълва Павлов.

Статистиката сочи, че в България има повече от 50 000 имота, чиито помещения се обитават от четирима или дори повече хора. Едва в 70% от жилищата живее само едно семейство. България отдавна е сред първенците в ЕС по отношение на собствеността на имотите - около 90% от хората живеят в жилища, които са тяхно притежание. Въпреки това обаче площта, която се пада на човек от населението в страната ни, е сред най-малките на Стария континент - около 15 кв.м при 20 кв. м в Унгария и 41 кв.м в Германия. Според Павлов, новите проекти са естествен резултат от стремежа на българите да живеят в по-обширни пространства, а за комфортното пребиваване човек има нужда от поне 30 кв. м.

Продължава ръстът в броя на имотите, закупени с цел инвестиция, коментират още от АДРЕС. В първото тримесечие на настоящата година с този мотив с жилище са се сдобили близо ¼ от купувачите, докато делът им в първия месец на 2014 г. е 10%. Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 000 евро - за периода януари-март те представляват около 7% от всички.

Пазарът на жилища продължава да е благоприятен основно за купувачите, но това не означава, че позициите на продавачите са неизгодни, казват от компанията. Доказателство за това са все по-незначителните отстъпки, които се договарят - 1/3 от сделките през последните 3 месеца са сключени без компромис в цената. Според експертите, това се дължи на постепенното уеднаквяване на очакванията и изискванията на двете страни, което е и ключов фактор за подобряването на пазарните условия. Като резултат от този процес, 46% от сделките за периода са сключени в рамките на едва 1 месец, посочват още от АДРЕС.

„Глобалната картина на пазара е оптимистична, макар някои, преди всичко външни фактори, да карат клиентите да изчакват", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „По-пасивните седмици през това тримесечие дължим, от една страна, на приближаването на изборите през май, което традиционно дава отражение на броя сделки. Но по-съществената спънка през периода е свързана с дебатите около закона за кредитирането. Около 40% от хората купуват жилище със заем и в момента са в изчакване на по-голяма законодателна яснота. Това изчакване обаче е безпредметно, тъй като приетите промени няма да променят драстично кредитния пазар", допълва Богданов.

Без съществени промени остават цените в началните месеци на годината, посочват от АДРЕС. Средната стойност за София е около 660 евро на кв.м, приблизително такава е и в Морската столица. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв.м жилищна площ. Ръст на цените през периода имаше в отделни, по-предпочитани от купувачите квартали. Запитванията в столицата са главно към райони като Люлин, Надежда, Младост, Овча купел, Борово, Дружба, Красна поляна, Лозенец, Свобода, Стрелбище.

Докато в предходни години пазарът на наеми бе сравнително пасивен през януари и февруари, топлата зима на 2014 г. накара наемателите да бъдат по-активни. Търсенето беше концентрирано главно в центъра на града, Южни райони и Младост. Средният наем варираше между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня бяха водещ мотив за наемателите да сключат сделка.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

центъра
  
софия
  
пазара
  
2014
  
година
  
първото
  
тримесечие
  
сделките
  
имоти
  
райони
  
столицата
  
последните
  
месеци
  
посочват
  

адрес

  

периода

  
покупките
  
стойност
  

евро

  

купувачите

  
инвестиция
  
отново
  
сделки
  
коментира
  
георги
  

павлов

  
нови
  
сред
  
резултат
  
някои
  
покупки
  
по-високи
  
компромис
  
страна
  
тенденция
  
жилища
  
преди
  
компанията
  
проекти
  
близо
  
сгради
  
пловдив
  
бургас
  
момента
  

около

  
имотите
  
макар
  
дори
  
обаче
  
предприемачи
  
цените
  
ръст
  
чиито
  
нанасяне
  
жилище
  
група
  
купуват
  
очакванията
  
години
  
търсенето
  
стремежа
  
пребиваване
  
площта
  
живеят
  
новите
  
помещения
  
по-обширни
  
допълва
  
българия
  
едва
  
хората
  
човек
  
броя
  
мотив
  
месец
  
сключени
  
богданов
  
изчакване
  
промени
  
главно
  
младост
  
наемателите
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив