Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 31, 2011

Евтини апартаменти съживиха пазара за имоти в Перник, съобщи Би Ти Ви. За първи път от години насам през последните съботи графикът ни е запълнен, твърдят брокери.

Събуждането след летаргията било провокирано от поредното поевтиняване на жилищата, които се предлагат за около З5 000-40 000 лева. Купуват се апартаменти, чиято цена почти граничи с подаръка, коментират от местните агенции. При това купувачите са придирчиви, пазарят се и искат за същите пари да се направят още подобрения. Тази тенденция важи и за къщите.

След като преди няколко години пенсионери от София си купиха евтини жилища в близкия Перник, отново се забелязва тенденция за преселение от столицата. На ход сега са дошлите да работят в големия град хора от провинцията, за които било по-изгодно да си купят жилище в Перник, вместо да плащат наеми в София. Близостта до столицата, новата автомагистрала "Люлин" и евтиният пазар правели апартаментите тук атрактивни за тях. Жилища купуват и млади семейства, които имат сигурни доходи и могат да си позволят да отделят месечно от бюджетите си по 500-600 лева, за да изплащат кредита към банките.

Поевтиняването на пазара за имоти започна от 2008 година. Тази година обаче се очертава като пикова. Въпреки припокриването на голяма част от офертите в различните имотни агенции, предлагането продължава да надвишава в пъти търсенето.

Фактор за ниските цени са и опасенията, че много скоро Перник може да пропадне заради галериите на 30-те рудника, които се разработват под земята от 120 години. От 50 години никой не е влизал в повечето от тях и никой не знае как се е изменил подземният слой.

В началото на месеца стартира мащабен проект за изследването им. Има опасност домовете на близо 30 хиляди души в централната част на града да потънат. Какво може да стане при земетресение е загадка. Жителите на Перник всяка година трябва да ремонтират къщите си, защото основите им потъват, стените им се напукват, а оградите падат.

 

Източник: news.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив