Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 5, 2014

На 1-ви септември Женският пазар на София отвори врати след едногодишна реконструкция, която обхвана частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" и е на площ приблизително 13 хил. кв.м и 8 сгради. Реконструкцията на най-старото софийско тържище, което се управлява от общинското дружеството "Пазари Възраждане", е първият проект в столицата, който се изпълнява с финансовата подкрепа от европейската инициатива JESSICA, чиято стойност към момента е 8.2 млн.лв. В тази цена са включени не само изграждането на пазара и оформянето на пешеходното пространство, а и подмяната на цялата инженерна инфраструктура, която е най-скъпата част от обекта. Извършена е цялостна подмяна на ВиК мрежата, която беше една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век, обслужвала не само пазара, но и целия квартал наоколо. Извършена е и подмяна на ел. мрежи и е изградено ново улично осветление. По проекта се изпълнява подмяна на настилките, изграждане на 90 нови търговски обекта, общо 7 сгради, както и галерия, заведение за хранене, кафене.

Пилотно на пазара се изпълняват подземни контейнери за боклук, които са 12 броя с обем от 1 кубика и 4 броя с обем от 3 кубика. На определени места ще има по два контейнера за разделно събиране на отпадъците. След ремонта Женският пазар е разделен на открита част, където се продават плодове и зеленчуци, и закрита с 90 павилиона. Търговците още се нанасят в новите помещения, като само 10 са незаетите. Наемите за тях, според Общината, са същите, като преди реконструкцията.

Ще има ли ефект от изхарчените милиони?

Пазарът наистина изглежда великолепно, както никой друг в София, а и в България. Но само той. Околната среда, къщите от двете страни на улицата са отвратителни, разнебитени и веднага напомнят на противната атмосфера на пазара от преди една година. Някои от сградите като архитектура са уникални, но не са ремонтирани от момента на построяването им – преди 80-100 години. Типично по български повечето хора ще кажат няма пари за ремонт, но това не е вярно. Няма сграда по протежение на пазара, партерните етажи, на които да не се отдават под наем магазини и магазинчета. Немалка част от тях са претъпкани с наематели – цигани, араби, които очевидно плащат добре.

Общината съобщи, че заради реконструкцията на пазара собствениците на сгради в района имат издадени предписания да обновят фасадите на имотите си. Двама вече са го сторили. За останалите санкциите са до 10 000 лева. Да видим реално какъв ефект ще има от заявената решителност.

Друг проблем, който ще пречи на новия пазар - около него продължава да се извършва нелегална търговия с цигари. Цигани и циганки продължават да досаждат с мрънкането си „Цигари, цигари” Чистите и модерни пейки се окупират от безделници, бежанци, пияници, лелки с торби магданоз, дори и продажба на гащи.

Ако тези проблеми не намерят разрешение, 8-те милиона лева, изсипани в реконструкцията на бившата клоака Женски пазар, ще отидат на вятъра. Първо, защото пазарът няма да се превърне в привлекателно място за пазаруване и второ - цялостната обстановка ще провали самите търговци, като прогонва клиентите им.

Вторият етап от проекта - между бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов", е по-сложен за изпълнение, защото предвижда и изграждането на подземен паркинг за около 90 автомобила. За неговото изпълнение "Пазари Възраждане" най-вероятно ще търси партньорство с частен инвеститор. Тъй като самият участък е по-малък, индикативната му стойност е около 5 млн. лв.

 

Източник: Economynews.bg

Мира Лазарова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив