Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 5, 2013

Покупката на жилище от търг на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) безспорно е изгодна сделка. Поне от финансова страна. Не така обаче стоят нещата с влизането във владение на закупения имот. Длъжникът може с месеци да обжалва действията на ЧСИ, а новият собственик отдавна да е превел парите. При това положение купувачът може да подаде молба до ЧСИ да му бъдат изплатени лихвите върху сумата, която е внесъл.

Новият собственик е в пълното си право да подаде молба за лихвите, посочва консултант Емилия Иванова. Дори е задължително да го направи, защото не се знае кога спорът ще се реши окончателно и как. Хубаво през това време поне да се получават поне лихвите. Тази молба на сто процента ще бъде удовлетворена, уверява експертът.

Адвокат Милена Миткова обяснява, че този въпрос е подробно уреден в Наредба 6 от 30 май 2006 г. за начина на изчисляване и плащане на лихвата върху паричните средства по специалните сметки на частните съдебни изпълнители. Тя е издадена във връзка с чл.24 от Закона за частните съдебни изпълнители.

В чл.6 от Наредбата е записано, че ЧСИ превежда лихвата на взискателя или длъжника. Зависи от това дали постъпилата сума е достатъчна или не за покриване на задълженията на длъжника. За съжаление няма хипотеза, която да предвижда изплащане на лихви на купувач, който не е взискател, допълва юристът.

С други думи – на лицето може да бъде изплатена лихвата, само ако има качеството „взискател“, освен че е и купувач. На основание чл.7 от същата Наредба не му се дължи дори и информация за размера на лихвата до момента, тъй като не е страна по изпълнителното дело.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив