Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 17, 2013

Няма човек, който да е застрахован от недобросъвестни съседи. Какво бихте направили, ако във ваше отсъствие собственикът на съседен имот премести оградата във вашата територия и си построи къща там? Навлизането и незаконната постройка дори могат да бъдат отразени в новия кадастрален план.

Още по-заплетен става казусът, когато възражението на ощетените собственици имотът да бъде отразен по имотните граници, съвпадащи с регулацията, бъде отхвърлено от Агенцията по кадастъра (АГ). Експертите разкриват дали е възможно чрез промяна на регулацията или по друг начин съседът-узурпатор да узакони отнетата площ.

Специалистът Александър Руменов обяснява как може да стане промяната на регулацията. Това се случва или с влизане в сила на нов ПУП, или с промяна на същия. Процедурата е уредена в чл.14-18 ЗУТ.

В закона е уредено, че промяната на страничната регулационна линия може да стане въз основа на предварителен договор между собствениците на съседните УПИ. Отбелязването на нови постройки в кадастралната карта е без значение, тъй като кадастралната карта и регистри не играят роля за правото на собственост.

Относно възражението до АГ за отразяването на границите по регулация следва да се има предвид дали регулацията, на която потърпевшият се позовава, е била приложена, подчертава Руменов. Съществува възможност за построената къща да е издадено удостоверение за търпимост и по този начин да е узаконена.

Редът за установяване на вярна имотна граница е регламентиран в чл.53 от ЗКИР в § 6 от ЗУТ, посочва адвокат Милена Миткова. По думите й са налице две възможности.

При грешка в местоположението на имотната граница и при съгласие на всички заинтересовани собственици, по тяхна молба от службата по кадастъра или от техническата служба (при непредадени от общинската администрация кадастрални планове в Агенцията по кадастъра) на място се установяват непълнотите или грешките в кадастралната карта и кадастралните регистри и се изготвя констативен акт. Той се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересованите собственици.

Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се одобряват със заповед от изпълнителният директор на Агенцията по кадастъра или от овластен от него началник на служба по кадастъра, или по досегашния ред, предвид разпоредбите на § 6 ЗУТ. Заповедта се съобщава на заинтересованите лица и може да се обжалва по реда на Закона за административното производство (ЗАП) пред съответния Окръжен съд.

Вторият вариант е наличие на спор относно местоположението на имотната граница, т.е. спор за материално право. При това положение той се решава само по съдебен ред, допълва адвокатът. В този случай непълнотите и грешките в кадастралната карта се отстраняват в съответствие с влязлото в сила съдебно решение.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив