Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 4, 2014

Собственият бизнес е добър начин за докарване на стабилни доходи за семейството. Не всеки обаче има необходимите умения да развие успешен бизнес. И така краят на много необмислени инвестиции настъпва още в самото им начало, а собствениците задлъжняват с огромни суми към банките.

Например двойка решава да закупи магазин със заем от банка. За съжаление нещата не потръгват според очакванията, а длъжниците започват да закъсняват с ипотечните вноски. Така заемът става изискуем и имотът излиза на публична продан, но заради високата му цена липсват кандидат-купувачи.

В продължение на години се сменят различни частни съдии изпълнители, а имотът все не успява да се продаде. Но един ден се появява ЧСИ, твърдо решен да продаде имота буквално на всяка цена. След няколко търга той сваля цената почти тройно. Така магазинът е на път да се продаде на безценица, а собствениците – да останат задължени с немалка сума. Има ли изход?

Собствениците ще продължат да дължат разликата между продажната цена и размера на кредита и след продажбата, посочва адвокат Милена Миткова. По думите й решението е да се „произведе“ нов техен кредитор, който да се присъедини към изпълнителното дело и да иска възлагане на имота, вместо вземане.

Тоест условно може да се приеме, че семейството ще „дължи пари“ на близък приятел. Така ще запази имота срещу ниска цена и ще може да продължи да го ползва. От друга страна това ще сложи край на сагата с публичните продани.

Длъжниците няма да останат такива за цял живот, защото все пак има и давност. Но в случая тя зависи от бездействието на кредитора в следващите две години, разкрива юристът.

Какво се случва, ако семейството живее в ипотекиран апартамент – може ли банката да посегне и на него? Банката не е ограничена само до имота, който е ипотекиран, предупреждава Миткова. Това означава, че може да насочва изпълнението към всякакво имущество на длъжниците. Включително и такова, което е ипотекирано към друга банка.

При това положение кредитът става предсрочно изискуем. Има една важна подробност – ако този имот е единствено жилище на длъжниците, към принудително изпълнение може да пристъпи само банката, в чиято полза е ипотеката върху жилището.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив